Kamala Haris intervjuiše šest potencijalnih potpredsednika ovog vikenda

Kamala Haris intervjuiše šest potencijalnih potpredsednika ovog vikenda

Potpredsednica Sjedinjenih Država Kamala Haris započela je intenzivan proces selekcije za svog potencijalnog zamenika, intervjuirajući šest kandidata ovog vikenda uoči njenog zvaničnog saopštenja i turneje po ključnim državama koja počinje sledeće nedelje. Na njenoj listi nalaze se guverneri Endi Bešir iz Kentakija, Džej B. Pricker iz Ilinoisa, Džoš Šapiro iz Pensilvanije, Tim Volc iz Minesote, senator Mark Keli iz Arizone, i ministar saobraćaja Pit Butigig.

Šapiro i Keli su se istakli tokom skraćenog procesa selekcije, koji je započeo proverom desetina imena. Neki potencijalni kandidati, poput guvernera Severne Karoline Roj Kupera, koji je blizak Harisovom timu, povukli su se iz razmatranja zbog zabrinutosti oko čestih putovanja van države.

Rok za izbor novog kandidata je utorak, kada će Haris započeti svoju turneju po sedam ključnih država, počevši od Filadelfije. Predsednik Džo Bajden je izjavio da je razgovarao sa Harisom o njenoj potrazi za potpredsedničkim kandidatom, ali nije dao konkretan savet o kvalitetima koje bi trebali tražiti.

Neki kandidati su iznenada promenili svoje planove za vikend, što je dovelo do spekulacija o mogućim novostima u procesu izbora. Na primer, Džoš Šapiro je otkazao nekoliko prikupljanja sredstava u Njujorku, što je dodatno povećalo spekulacije o njegovom statusu na listi potencijalnih kandidata.

Dodatni izvor uzbuđenja donosi video koji je gradonačelnica Filadelfije, Šerel Parker, postavila na društvene mreže, u kojem izražava podršku Šapiru za potpredsedničku poziciju. Ovo je izazvalo pometnju među demokratama, ali izvor blizak Parkeru navodi da je video jednostavno izraz podrške obema kandidatkinjama – Haris i Šapiru – te da ne ukazuje na bilo kakvu konačnu odluku.

Haris će se uskoro suočiti sa izazovima u odabiru svog novog broja 2, dok će njena odluka uticati na tok predstojećih izbora i politički pejzaž u Sjedinjenim Državama.