Predsednik Vučić i predsednica Siljanovska Davkova sastaju se u manastiru Prohor Pčinjski

Predsednik Vučić i predsednica Siljanovska Davkova sastaju se u manastiru Prohor Pčinjski

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primiće u radnu posetu predsednicu Republike Severne Makedonije Gordanu Siljanovsku Davkovu u manastiru Svetog Prohora Pčinjskog. Poseta je zakazana za 12.30 časova, nakon što će oboje obići Crkvu Svetog Prohora Pčinjskog.

Vučić je ranije najavio ovu posetu, ističući da će poseta na Ilindan, zajedno sa Siljanovskom Davkovom, biti prilika za dodatno učvršćivanje odnosa između Srbije i Severne Makedonije. „Dogovorili smo se da na Ilindan zajedno posetimo manastir Prohor Pčinjski, što će ujedno biti odlična prilika za dodatno učvršćivanje veza između naša dva naroda“, naveo je Vučić 23. jula na Instagramu nakon telefonskog razgovora sa Siljanovskom Davkovom.

Predsednica Severne Makedonije zahvalila je na pomoći koju je Srbija pružila tokom požara u njenoj zemlji, dok je Vučić naglasio značaj regionalne saradnje. Takođe su razgovarali o podršci između dve zemlje na putu ka Evropskoj uniji.

Severna Makedonija danas obeležava Ilindan – Dan Republike, u znak sećanja na Ilindanski ustanak i Prvo zasedanje ASNOM-a. Manastir Prohor Pčinjski, koji se nalazi 30 kilometara južno od Vranja, obeležio je 2021. godine 950 godina postojanja i sedam vekova od upokojenja kralja Milutina.