Njujork Tajms: Šef Hamasa Hanija ubijen je sabotažom

Njujork Tajms: Šef Hamasa Hanija ubijen je sabotažom

Ubistvo političkog lidera Hamasa, Ismaila Hanijeha, dogodilo se eksplozivnom napravom koja je bila unapred postavljena u pansionu u Teheranu gde je boravio, navodi Njujork Tajms (NYT) pozivajući se na izvore sa Bliskog istoka. Hanijeh, koji je bio na čelu političkog biroa ove militantne grupe sa sedištem u Gazi, je ubijen u sredu u glavnom gradu Irana. I Iran i Hamas su okrivili Izrael za napad, dok Izrael tvrdi da je Hanijeh uništen raketnim udarom. Zapadni Jerusalim nije ni potvrdio ni demantovao svoju umešanost.

Najviši zvaničnik Hamasa ubijen je daljinski detoniranom bombom koja je bila prokrijumčarena u pansion gde je boravio, saopštio je NYT nakon razgovora sa sedam zvaničnika sa Bliskog istoka, koji su želeli da ostanu anonimni, među kojima su bila dvojica Iranaca i jedan američki zvaničnik. Zgrada je deo većeg čuvanog kompleksa u iranskoj prestonici, pod nadzorom Korpusa iranske revolucionarne garde (IRGC). Prema NYT-u, eksplozivna naprava je bila postavljena i sakrivena u zgradi otprilike dva meseca pre detonacije, a bomba je eksplodirala u sobi Hanijeha, razbijajući prozore i delimično rušeći spoljni zid, prema izjavama dva pripadnika IRGC-a.

Iranski i Hamasov zvaničnici su optužili Zapadni Jerusalim za atentat. Iako Izrael nije javno priznao odgovornost, „izraelski obaveštajni zvaničnici su informisali Sjedinjene Države i druge zapadne vlade o detaljima operacije“ odmah nakon događaja, prema pet izvora NYT-a. Dejvid Barnea, šef izraelske obaveštajne službe Mosad, obećao je da će ukloniti sve umešane u planiranje ili izvršenje napada Hamasa na Izrael 7. oktobra. Tog dana, ova militantna grupa je usmrtila oko 1.200 Izraelaca i uzela više od 250 talaca.

Nastali sukob između Izraela i Hamasa doveo je do povećanja tenzija na širem Bliskom istoku. Teheran i Zapadni Jerusalim su razmenili vatru ranije ove godine nakon što je Izrael bombardovao kompleks iranske ambasade u Siriji. Ubistvo visokog zvaničnika Hamasa u sredu u samom srcu iranske prestonice izazvalo je povećanje tenzija. Ajatolah Ali Hamnei, vrhovni vođa Irana, kao i IRGC, javno su osudili ovaj čin i obećali odmazdu.