Eko aktivisti vandalizovali aerodrom Hitrou

Eko aktivisti vandalizovali aerodrom Hitrou

Dvojica aktivista kompanije Just Stop Oil uhapšena su u utorak na londonskom aerodromu Hitrou zbog vandalizma, potvrdila je policija. Oni su prskali narandžastu boju po aerodromskim uređajima, uključujući ekrane sa informacijama o putnicima, kao deo protesta protiv korišćenja fosilnih goriva do 2030. godine. Fibi Plamer, jedna od uhapšenih, puštena je na uslovnu kauciju, nakon što je nedavno osuđena zbog oštećenja slike „Suncokreti“ Vinsenta van Goga. Njena kaucija uključivala je zabranu nošenja boje, lepka ili sličnih materijala na javnim mestima.

Video snimci objavljeni na društvenim mrežama prikazuju dva aktivista kako prskaju boju po aerodromu koristeći pritisnutu boju iz kontejnera nalik na aparate za gašenje požara. Just Stop Oil tvrdi da je njihova akcija deo globalne inicijative za zaustavljanje upotrebe fosilnih goriva do kraja decenije, uz učešće više grupa iz različitih zemalja. Osim Hitroua, aktivisti su preduzeli slične akcije na drugim aerodromima širom Evrope, što je rezultiralo otkazivanjem i preusmeravanjem desetina letova.

Prethodno, deset aktivista Just Stop Oil-a uhapšeno je ispred Hitroua pod optužbom za zaveru radi mešanja u nacionalnu infrastrukturu. Nekoliko nedelja ranije, dvoje aktivista iz iste grupe vandalizovalo je poznati praistorijski spomenik u Velikoj Britaniji koristeći istu narandžastu boju. Ostale provokacije grupe obuhvatale su bacanje supe na umetnička dela i lepljenje za slike.