Podaci NASA-e potvrđuje da je 22. jul bio najtopliji dan na Zemlji

Podaci NASA-e potvrđuje da je 22. jul bio najtopliji dan na Zemlji

22. jul 2024. bio je najtopliji dan u istoriji, prema NASA analizi podataka o globalnoj dnevnoj temperaturi. I 21. i 23. jul ove godine premašili su prethodni dnevni rekord, postavljen u julu 2023. Ove rekordne temperature deo su dugoročnog trenda zagrevanja izazvanog ljudskim aktivnostima, pre svega emisijom gasova staklene bašte. Kao deo svoje misije da proširi naše razumevanje Zemlje, NASA prikuplja kritična dugoročna posmatranja naše planete koja se menja.

„U godini koja je do sada bila najtoplija zabeležena, protekle dve nedelje su bile posebno brutalne“, rekao je administrator NASA-e Bil Nelson. „Kroz naših preko dvadesetak satelita za posmatranje Zemlje i preko 60 godina podataka, NASA pruža kritičke analize o tome kako se naša planeta menja i kako lokalne zajednice mogu da se pripreme, prilagode i ostanu bezbedne. Ponosni smo što smo deo Bajdena -Harisova administracija nastoji da zaštiti zajednice od ekstremne vrućine.“

Ovaj preliminarni nalaz dolazi iz analiza podataka iz Retrospektivne analize moderne ere za istraživanje i primene, verzija 2 (MERRA-2) i sistema za prosleđivanje obrade Godardovog sistema za posmatranje Zemlje (GEOS-FP), koji kombinuju milione globalnih posmatranja iz instrumenata na kopnu, more, vazduh i satelite koristeći atmosferske modele. GEOS-FP obezbeđuje brze vremenske podatke u skoro realnom vremenu, dok reanaliza klime MERRA-2 traje duže, ali obezbeđuje korišćenje posmatranja najboljeg kvaliteta. Ove modele vodi Kancelarija za globalno modeliranje i asimilaciju (GMAO) u NASA-inom centru za svemirske letove Godard u Grinbeltu, Merilend.

Vrednosti dnevne globalne prosečne temperature iz MERRA-2 za godine 1980-2022 su prikazane belom bojom, vrednosti za 2023 godinu su prikazane ružičastom, a vrednosti od 2024 do juna crvenom. Dnevne globalne vrednosti temperature od 1. do 23. jula 2024. sa GEOS-FP su prikazane ljubičastom bojom. Rezultati se slažu sa nezavisnom analizom iz Programa za posmatranje Zemlje Kopernikus Evropske unije. Iako analize imaju male razlike, one pokazuju široko slaganje u promeni temperature tokom vremena iu najtoplijim danima.

Najnoviji dnevni temperaturni rekordi prate 13 meseci uzastopnih mesečnih temperaturnih rekorda, prema naučnicima sa NASA Godard instituta za svemirske studije u Njujorku. Njihova analiza je zasnovana na GISTEMP zapisu, koji koristi samo površinske instrumentalne podatke i pruža dugoročniji pogled na promene globalnih temperatura na mesečnim i godišnjim rezolucijama još od kraja 19. veka.