Antitela lame mogla bi revolucionisati tretmane za HIV

Antitela lame mogla bi revolucionisati tretmane za HIV

Naučnici su napravili značajan napredak u borbi protiv HIV-a koristeći jedinstvenu sposobnost lama da proizvode male, moćne antitela poznate kao nanotela. Ova antitela, koja su desetine puta manja od konvencionalnih antitela, mogu da se stisnu u uske prostore i ciljaju ključne delove virusa HIV-a.

Istraživači iz Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) razvili su hibridno antitelo koje kombinuje ljudska antitela i nanotela lame. Ovo novo antitelo pokazuje impresivne rezultate u laboratorijskim ispitivanjima, neutralizujući 96% od 208 različitih sojeva HIV-a, što je deset puta snažnije od prethodnih antitela.

Lame, zajedno sa alpaka i kamilama, proizvode nanotela koja su izuzetno mala i fleksibilna, omogućavajući im da prodru u najsloženije delove virusa. U istraživanju, jedna lama je ubrizgana sa HIV-1 omotačem 13 puta tokom godine, što je rezultiralo proizvodnjom moćnih nanotela specifičnih za HIV.

Kombinovanjem ovih nanotela sa ljudskim široko neutralizujućim antitelima (bNAbs), istraživači su stvorili antitelo koje je pokazalo izuzetne rezultate u laboratorijskim testovima. Ova nova himera lama-ljud predstavlja značajan napredak u borbi protiv HIV-a, pružajući nadu za efikasnije tretmane i potencijalno trajne terapije.

Sada, istraživači planiraju testiranje ovog novog antitela u živim organizmima kako bi utvrdili njegovu efikasnost u stvarnim uslovima. Ako se rezultati potvrde, ovo bi moglo revolucionisati pristup lečenju HIV-a, potencijalno omogućavajući manje česte, ali efikasnije infuzije antitela.

Ova studija, objavljena u časopisu Advanced Science, naglašava potencijal prenamene životinjskih antitela za ljudsku medicinu, što bi moglo otvoriti nove puteve za razvoj terapija za složene i teške bolesti.