UEFA optužila španski dvojac Rodri i Morata zbog pesme o Gibraltaru tokom proslave Eura 2024

UEFA optužila španski dvojac Rodri i Morata zbog pesme o Gibraltaru tokom proslave Eura 2024

UEFA je optužila kapitena Španije Alvara Moratu i vezistu Rodrija da su prekršili njena „osnovna pravila pristojnog ponašanja“ nakon što su pevali o zahtevu za suverenitet Gibraltara na proslavi titule šampiona Evrope.

UEFA je u utorak saopštila da optužbe protiv dvojice igrača takođe uključuju „narušavanje reputacije fudbalskog sporta, a posebno UEFA“.

Morata i Rodri predvodili su hiljade navijača pevajući „Gibraltar je španski“ na proslavi u Madridu prošle nedelje nakon pobede tima od 2-1 nad Engleskom u finalu Eura 2024.

Gibraltar na južnom delu Španije je bio britanska prekomorska teritorija više od 300 godina.

Fudbalski savez Gibraltara podneo je zvaničnu žalbu UEFA-i i saopštio u utorak da pozdravlja disciplinski postupak.

„Ovo je važan prvi korak u cilju utvrđivanja nezakonitosti skandiranja na osnovu osnova koje je FA Gibraltara naveo u svojoj žalbi“, navodi se u saopštenju federacije.

UEFA je saopštila da će njeno disciplinsko telo doneti odluku o slučaju kasnije, a igrači se suočavaju sa mogućom suspenzijom sa utakmica Lige nacija u septembru.

Na Euru 2024 u Nemačkoj, UEFA je suspendovala igrača Albanca Mirlinda Dakua na dve utakmice nakon što je predvodio navijače u nacionalističkim skandiranjima protiv Srbije i Severne Makedonije.

Morata je prošle nedelje prešao iz Atletiko Madrida u Milan. Rodri, koji je proglašen za igrača turnira na Euru 2024, igra za Mančester Siti.