Palestinske frakcije potpisale deklaraciju o jedinstvu

Palestinske frakcije potpisale deklaraciju o jedinstvu

Različite palestinske frakcije složile su se da okončaju svoje podele i ojačaju palestinsko jedinstvo potpisivanjem Pekinške deklaracije u Kini, prenose kineski državni mediji.

Deklaracija je potpisana na završnoj ceremoniji sastanaka pomirenja između palestinskih frakcija održanih u Pekingu od 21. do 23. jula, javila je državna televizija CCTV.

Ovim su završeni trodnevni unutarpalestinski pregovori o pomirenju koji su vođeni u kineskoj prestonici.

Na sastanku su učestvovale ukupno 14 palestinskih frakcija, uključujući lidere rivalskih grupa Fatah i Hamas, a prisustvovao je i kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, javila je televizija CGTN na društvenim mrežama.

„Mi u pokretu Fatah otvoreni smo za rešavanje i uklanjanje svih prepreka pomirenju“, rekao je Abdel Fatah Davla, viši lider Fataha.

Oštra neslaganja između Fataha i Hamasa po brojnim pitanjima dovela su do toga da su okupirana Zapadna obala i Gaza politički podeljene od 2007. godine, podseća Rojters.

Kako bi okončali 17 godina sporova, rivalske frakcije Hamas i Fatah sastale su se u Kini u aprilu na razgovorima o pomirenju.

Napori arapskih zemalja na čelu sa Egiptom, koji traju od 2007. godine, do sada nisu uspeli da okončaju sporove o podeli vlasti između Hamasa, koji upravlja Gazom, i pokreta Fatah, koji predvodi Mahmud Abas, predsednik Palestinske uprave (PA).

Ciljevi dve strane su zapravo isti – stvaranje palestinske države na granicama 1967. godine – ali su i dalje podeljeni u stavu prema Izraelu, pri čemu se Fatah zalaže za mirne pregovore umesto za oružani otpor, prenosi Hina.