Kamala Haris oborila rekord u prikupljanju sredstava sa neverovatnih 81 milion dolara u toku 24 sata

Kamala Haris oborila rekord u prikupljanju sredstava sa neverovatnih 81 milion dolara u toku 24 sata

Potpredsednica Sjedinjenih Država Kamala Haris postavila je novi rekord u prikupljanju sredstava za predsedničku kampanju, prikupivši više od 81 milion dolara u prvih 24 sata nakon odluke predsednika Džoa Bajdena da se povuče iz trke. Ova sumu uključuje donacije iz kampanje, Demokratskog nacionalnog komiteta i zajedničkih komiteta za prikupljanje sredstava, što predstavlja najveći iznos zabeležen u jednoj 24-časovnoj periodi za kampanju 2024. godine i najviši iznos za jedan dan u istoriji SAD-a.

Prema rečima portparola kampanje Kevina Munjoza, ovakva podrška od strane donatora, velikih i malih, pokazuje „energiju i entuzijazam građana koji pobeđuju na izborima.“

U istom periodu, Future Forward, najveći super PAC u demokratskoj politici, osigurao je 150 miliona dolara obaveza od donatora koji su ranije bili nesigurni ili povučeni, kako je izvestio viši savetnik.

Harisova kampanja sada ima značajnu prednost u trci za formalnu predsedničku nominaciju Demokratske stranke na nacionalnoj konvenciji sledećeg meseca. Ova masivna finansijska podrška omogućava Haris i njenim saveznicima da se takmiče sa Donaldom Trampom, koji je takođe prikupio značajne iznose sredstava.

Svi donatori nisu bili oduševljeni, neki su izrazili želju za otvorenim procesom na konvenciji umesto „krunisanja“ Harisove. Takođe, neki donatori, poput Vinoda Khosle i Džona Morgana, nagovestili su da možda neće pružiti podršku Harisovoj ako ona postane kandidat.

Uprkos ovim kritikama, većina donatora i stranačkih lidera je izrazila zadovoljstvo zbog Harisovog uspona, smatrajući je „pouzdanim liderom“ koja je spremna da nastavi posao koji je započela sa Bajdenom.

Kampanja Kamale Haris je takođe nasljedila značajnu infrastrukturu i finansijska sredstva prethodne Bajden-Harisove kampanje, koja je krajem juna prijavila skoro 96 miliona dolara gotovine u banci.

U međuvremenu, Harisova kampanja je aktivno nastavila sa slanjem mejlova i tekstualnih poruka u cilju daljeg prikupljanja sredstava, pozivajući donatore da podrže njen cilj „da naprave istoriju.“