Astronomi predlažu da promenimo definiciju ‘Planete’ – evo zašto

Astronomi predlažu da promenimo definiciju ‘Planete’ – evo zašto

Nova studija objavljena u The Planetari Science Journalu istražuje potencijal za promenu definicije „planete“ od strane Međunarodne astronomske unije (IAU). Istraživači iz Sjedinjenih Država i Kanade predlažu nov pristup definisanju planeta, koji bi mogao da utiče na klasifikaciju ne samo unutar našeg Sunčevog sistema već i širom kosmosa.

Prema trenutnoj definiciji IAU, planeta mora biti u orbiti oko Sunca, imati dovoljnu masu za hidrostatski ravnotežni oblik i očistiti svoju orbitu. Međutim, ova definicija ne uzima u obzir egzoplanete i neke specifične slučajeve poput Plutona, koji je zbog nedostatka čišćenja okoline degradiran u patuljastu planetu.

Nova studija predlaže kvantitativniji pristup definisanju planeta koristeći orbitalne elemente i mase kao osnovne karakteristike. Njihova analiza otkriva različite grupe tela u Sunčevom sistemu, jasno razdvajajući planete od satelita. Predložena definicija planete obuhvata telo koje kruži oko zvezde, smeđeg patuljka ili ostatka zvezde, ima određenu masu i nije veće od 13 Jupiterovih masa.

IAU, osnovana 1919. godine, ima proces razmatranja i usvajanja novih definicija. Istraživači se nadaju da će njihov predlog biti razmotren na Generalnoj skupštini u budućnosti. I dok se raspravlja o statusu Plutona, fokus studije je na stvaranju jasnijeg i matematički utemeljenog okvira za definisanje planeta u univerzumu.

Novi pristup može pomoći u boljem razumevanju planeta i egzoplaneta, omogućavajući precizniju klasifikaciju tela širom kosmosa. Ova studija naglašava važnost objektivnog pristupa definisanju planeta kako bi se eliminisala subjektivnost iz procesa. Vreme će pokazati kako će nova definicija uticati na naše shvatanje univerzuma i našu ulogu u njemu.