Međunarodni sud pravde proglasio izraelsku politiku naseljavanja nezakonitom, aktivisti zabrinuti da to neće poboljšati situaciju

Međunarodni sud pravde proglasio izraelsku politiku naseljavanja nezakonitom, aktivisti zabrinuti da to neće poboljšati situaciju

Međunarodni sud pravde (ICJ) u Hagu presudio je da je izraelska politika naseljavanja na okupiranim palestinskim teritorijama u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Navaf Salam, predsednik suda, naglasio je da izraelska praksa krši Četvrtu Ženevsku konvenciju i dovodi do nezakonite aneksije velikih delova teritorija. Presuda je došla kao odgovor na zahtev Generalne skupštine UN iz 2022. godine.

Aktivisti i pravni stručnjaci izražavaju zabrinutost da presuda neće značajno poboljšati situaciju na terenu. Upozoravaju na trenutne teške uslove u Gazi, gde je izraelski vojni napad rezultirao velikim brojem civilnih žrtava i teškoćama zbog bolesti i nestašica osnovnih potrepština. Palestinski aktivisti i pravni eksperti pozivaju međunarodnu zajednicu da preduzme konkretne korake protiv Izraela i pruži podršku pravima Palestinaca na samoopredeljenje.

Osim toga, u posebnom slučaju koji je pokrenula Južnoafrička Republika, ICJ je naložio Izraelu da preduzme mere protiv podsticanja genocida i poboljša isporuku humanitarne pomoći. Presuda takođe naglašava obavezu Izraela da prekine ofanzivu na Rafu. Međutim, Izrael je nastavio sa napadima uprkos sudskoj naredbi, što dodatno komplikuje situaciju.

Ova presuda ICJ predstavlja važan pravni momenat, ali njena stvarna efikasnost ostaje neizvesna dok se ne vide konkretni odgovori i akcije od strane globalne zajednice.