Neispravno ažuriranje softvera izaziva haos širom sveta za avio kompanije, bolnice i vlade

Neispravno ažuriranje softvera izaziva haos širom sveta za avio kompanije, bolnice i vlade

Neispravno ažuriranje softvera izazvalo je u petak globalni tehnološki haos, koji je doveo do prizemljenja letova, prekida medijskog emitovanja, i ometanja rada bolnica, malih preduzeća i vladinih kancelarija širom sveta. Problemi su nastali zbog ažuriranja koje je izdala kompanija za sajber bezbednost CrowdStrike, a koji je uticao na korisnike Microsoft Windows sistema. CrowdStrike je potvrdio da ovaj problem nije rezultat hakovanja ili sajber napada i izvinio se zbog nastalih neprijatnosti.

Prekidi rada su pogodili različite sektore, uključujući avio-kompanije koje su otkazale hiljade letova i izazvale duge redove na aerodromima u SAD, Evropi i Aziji. Lokalne TV stanice u SAD-u suočile su se sa problemima u emitovanju vesti, dok su bolnice bile prisiljene da obustave posete pacijentima i otkažu operacije.

U Australiji, nacionalne novinske kuće, uključujući ABC i Ski Nevs Australia, nisu mogle da emituju sadržaj zbog problema sa tehnologijom, dok su britanske bolnice prijavile probleme sa sistemima zakazivanja i evidencije pacijenata.

Sajber stručnjak Džejms Bor naglasio je da će „prava šteta biti velika“ i da će biti potrebno vreme za potpuno otklanjanje problema. Izvršni direktor CrowdStrike-a, Džordž Kurc, izjavio je da je kompaniji „duboko žao“ zbog uticaja na kupce i da je rad na rešenju u toku.

Iako je problem izazvao značajne smetnje, prognostička firma Capital Economics ocenila je da će imati mali uticaj na globalnu ekonomiju. Međutim, stručnjaci upozoravaju da bi loši akteri mogli pokušati da iskoriste situaciju, što dodatno naglašava potrebu za pažnjom u vezi sa sajber bezbednošću.