Američke demokrate odlažu proces nominacije Bajdena

Američke demokrate odlažu proces nominacije Bajdena

Virtuelna prozivka za nominaciju predsednika Džoa Bajdena za kandidata Demokrata za predstojeće izbore 2024. godine biće održana u avgustu, saopšteno je iz stranke.

Demokratski nacionalni komitet trebao je da se sastane u petak kako bi finalizirao pravila procedure koja su inicijalno predložena u maju radi osiguranja pristupa glasačkim listićima. Ipak, u poslednjim danima, pojedini članovi stranke su izrazili protivljenje „prebrzom“ procesu pre same konvencije.

Lideri Odbora za pravila DNC, Lija Dotri i guverner Minesote Tim Valc, su istakli da neće biti žurbe u ovom procesu. Pismo koje je poslato 186 članova odbora potvrdilo je da „nijedno glasanje neće početi pre 1. avgusta“, ali se ističe da će virtuelna prozivka biti održana pre početka lične Demokratske nacionalne konvencije zakazane za 19. avgust.

U pismu se navodi da je ispunjavanje rokova za državno glasanje i izbegavanje mogućih pravnih sporova glavni razlog za sprovođenje procesa virtuelnog glasanja.

Prozivka predstavlja tradicionalnu proceduru kroz koju državne delegacije formalno predaju primarne glasove nominovanom kandidatu tokom konvencije. Republikanci su već izvršili ovaj korak, sa decom bivšeg predsednika Donalda Trampa koje su objavile glasanje na Floridi, gde je on zvanično izabran u novembru.

Pojedini demokratski članovi Predstavničkog doma su izrazili protivljenje virtuelnom glasanju ranije ove nedelje tvrdeći da bi to moglo ugušiti debatu, oslabiti moral i jedinstvo stranke, te sprečiti eventualne promene u listi kandidata u „najnepovoljnijem trenutku“.

Najmanje 21 demokrata u Kongresu javno su pozvali Bajdena da odustane od trke, ističući njegov loš nastup u debati sa Trampom 27. juna, kao i poodmakle godine i moguće neurološke probleme.

Važne stranačke figure poput lidera većine u Senatu Čaka Šumera i bivše predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi pozvale su Bajdena da privatno podnese ostavku, prema informacijama iz Njujork tajmsa. Oko 70% demokrata u nedavnoj anketi podržalo je ideju o Bajdenovom povlačenju.

Nakon što se predsednik povukao u svoj dom u Delaveru zbog dijagnoze Covid-19, spekulisalo se da bi mogao da odustane već ovog vikenda. Međutim, portparol kampanje TJ Ducklo je u četvrtak demantovao takve glasine.

Većina anketa trenutno pokazuje da bi Tramp pobedio na izborima protiv Bajdena, ali i protiv potpredsednice Kamale Haris, ukoliko bi ona bila na vrhu liste kandidata.