Kasperski će zatvoriti operacije u SAD nakon što je Ministarstvo trgovine zabranilo softver, navodeći rizik

Kasperski će zatvoriti operacije u SAD nakon što je Ministarstvo trgovine zabranilo softver, navodeći rizik

Firma za sajber bezbednost Kasperski najavila je zatvaranje svojih operacija u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon nedavne zabrane Ministarstva trgovine koja je onemogućila korišćenje softvera ove kompanije u zemlji.

Prema saopštenju moskovske kompanije, Kasperski će postepeno obustaviti svoje aktivnosti u SAD od 20. jula. Osim toga, manje od 50 zaposlenih će biti pogođeno ovom odlukom, potvrdila je kompanija.

Kasperski je istakao da je poslovao u Sjedinjenim Državama gotovo dve decenije, pružajući zaštitu organizacijama i pojedincima od stalno rastućih kibernetičkih pretnji, te da je odluka o zatvaranju doneta nakon pažljive procene uticaja američkih zakonskih zahteva na poslovanje kompanije.

Prethodno, Ministarstvo trgovine je zabranilo prodaju Kasperski softvera u SAD, navodeći da veze kompanije sa Rusijom predstavljaju rizik po nacionalnu bezbednost zemlje. Odluka je argumentovana činjenicom da bi softver kompanije mogao omogućiti pristup osetljivim podacima američkih građana ruskoj vladi.

Portparol Ministarstva trgovine istakao je da je akcija protiv Kasperski Labs-a preduzeta kao odgovor na ozbiljnu pretnju po nacionalnu bezbednost SAD, nakon temeljne analize rizika koje kompanija predstavlja. Kasperski je ranije negirao da predstavlja takvu pretnju, tvrdeći da ne može namerno pristupiti osetljivim podacima Amerikanaca i da se odluka zasniva na geopolitičkim faktorima, umesto na nezavisnoj proceni rizika.

U odgovoru na odluku Ministarstva trgovine, Kasperski je istakao da bi zabrana njihovog softvera koristila sajber kriminalcima i ograničila izbor potrošača. Iako je kompanija osporila početne nalaze istrage Ministarstva trgovine, odluka o zabrani softvera i dalje je podržana.

Kasperski se ponosi jednim od najpoznatijih antivirusnih proizvoda za potrošače u svetu, kao i svojom istraživačkom jedinicom koja je cenjena zbog otkrivanja elitnih hakerskih grupa. U nedavnom saopštenju, kompanija je istakla da će nastaviti da štiti svoje klijente od sajber pretnji širom sveta.