Sautgejt podneo ostavku na mesto selektora Engleske

Sautgejt podneo ostavku na mesto selektora Engleske

Engleski fudbalski stručnjak Geret Sautgejt podneo je ostavku na mesto selektora nacionalnog tima, posle poraza u finalu Evropskog prvenstva.

Geret Sautgejt podneo je ostavku na selektorsko mesto posle drugog uzastopnog poraza u finalu Evropskog prvenstva. Fudbalski stručnjak imao je ugovor sa Fudbalskim savezom Engleske do juna 2026. godine.

Geret Sautgejt bio je na čelu nacionalnog tima od 2016. godine i u tom periodu Englesku je predvodio na 102 utakmice. Englezi su ove godine izgubili u Berlinu od selekcije Španije 2:1, a prethodno su u Londonu doživeli poraz od Italije u finalu Evra.

„Kao ponosnom Englezu, bila mi je čast da igram za Englesku i da njome upravljam. Značilo mi je i dao sam sve od sebe, ali vreme je za promene i za novo poglavlje“, naveo je Sautgejt, prenosi Bi-Bi-Si.

Podsetimo, Sautgejt je jedini selektor, posle Ser Alf Remzija i 1966. godine koji je predvodio reprezentaciju Engleske u finalu velikog turnira. Pored toga, predvodio je tim na četiri velika turnira, stigao je do polufinala Svetskog prvenstva 2018. i četvrtfinala 2022. godine, a na Evropskom prvenstvu bio je dva puta u finalu.

Pre početka Evropskog prvenstva u Nemačkoj, Sautgejt je bio pod pritiskom uspeha, tj. osvajanja trofeja, a postojali su kritičari koji su osporavali njegovo trenersko znanje.

Britanski Bi-Bi-Si podseća da su pojedini navijači gađali doskorašnjeg selektora Sautgejta plastičnim čašama nakon remija 0:0 sa Slovenijom u grupnoj fazi. Posle tog meča, Engleska je izborila plasman u nokaut rundu Evra.

„Ekipa koja je otišla u Nemačku ima veliki broj mladih talenata i oni mogu da osvoje trofej o kome svi sanjamo. Imamo najbolje navijače na svetu, a njihova podrška mi je značila. Ja sam navijač Engleske i uvek ću biti“, rekao je Sautgejt.

Sautgejt je u osmogodišnjem periodu reformisao reprezentaciju Engleske, ali na talasu slavnih vremena nije uspeo da ispiše blistavu stranu istorije engleskog fudbala, uprkos sjajnim idividualcima u timu.