Tramp se prvi put pojavio u javnosti posle pokušaja atentata

Tramp se prvi put pojavio u javnosti posle pokušaja atentata

Bivši američki predsednik Donald Tramp dočekan je ovacijama i aplauzom prilikom dolaska na Republikansku nacionalnu konvenciju u Milvokiju, Viskonsin. Ova konvencija se održava samo dva dana nakon neuspelog atentata na Trampa, koji je zvanično postavljen kao predsednički kandidat Republikanske stranke za predstojeće izbore u novembru.

Publika je burno reagovala kada se Tramp pojavio na ekranu, sa belim zavojem na desnom uhu, dok je hodao od bekstejdža do kongresnog sprata uz pesmu „Bog blagoslovi SAD“ u izvođenju Lija Grinvuda. Nakon što je pozdravio svoje pristalice, koje su uzvikivale slogane „SAD! SAD!“ i „Borba! Borba!“, Tramp je otišao do VIP dela gde su ga dočekali potpredsednik Džej Di Vens, predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson, poslanik Floride Bajron Donalds i novinar Taker Karlson.

Iako je Tramp izabrao Džej Di Vensa za potpredsednika, nije se obratio prisutnima na konvenciji tog ponedeljka. Očekuje se da će održati govor poslednjeg dana skupa u četvrtak, nakon što je revidovao svoj govor zbog nedavnog napada.

Naoružani napadač je pucao na Trampa tokom predizbornog skupa u Pensilvaniji, pogodivši ga u desno uvo. Metak je ispaljen iz poluautomatske puške i prema navodima, najmanje pet metaka je bilo upućeno ka Trampu. U napadu je jedna osoba smrtno stradala, dok su dvojica teško ranjena pre nego što je napadača neutralisala američka tajna služba.

U nedeljnom intervjuu za Njujork post, Tramp je izjavio: „Ne bih trebao da budem ovde; mogao sam biti mrtav.“ Bivši predsednik je priznao da je pripremio govor o korumpiranoj administraciji za događaj u Milvokiju, ali je odustao od toga nakon atentata. Dodao je da želi da pokuša da ujedini zemlju, ali je svestan dubokih podela koje postoje među ljudima.