Izraelski pokušaj ubistva vođe Hamasa u Gazi izazvao talas nasilja, više od 70 Palestinaca poginulo

Izraelski pokušaj ubistva vođe Hamasa u Gazi izazvao talas nasilja, više od 70 Palestinaca poginulo

U subotu se u južnoj Gazi odigrao krvavi napad izraelskih snaga koji je rezultirao smrću najmanje 71 Palestinca i ranjavanjem skoro 300 osoba, nakon što je Izrael pokušao ubistvo Mohameda Deifa, dugogodišnjeg vođe vojnog krila Hamas, brigada Kasam. Incident se desio u humanitarnoj zoni, koju je Izrael proglasio, dok su lokalni zdravstveni zvaničnici opisali situaciju kao katastrofu za civilno stanovništvo koje je bilo meta napada.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu nije potvrdio da li je Deif ili druga meta, Rafa Salama, uspešno ubijena u napadu, ali je istakao da je napad bio usmeren na celokupno vođstvo Hamasa. Deif, koji je bio među osnivačima Hamasovog vojnog krila tokom 1990-ih i vodio jedinicu više od 20 godina, bio je stalno na meti Izraela zbog svoje uloge u organizaciji napada na izraelske civile.

Nakon napada, na ulicama Gaze vladala je panika i očaj, dok su bolnice preplavljene povređenima. Stanovnici su se suočili sa scene pustoši i traume, dok su porodice tragale za nestalima i lečile teško ranjene.

Incident je izazvao oštru osudu međunarodne zajednice, sa apelima za obustavu nasilja i vraćanje dijaloga kao putu ka mirnom rešenju. Ujedinjene nacije su izrazile duboku zabrinutost zbog eskalacije nasilja i pozvale na hitno poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i zaštitu civila u sukobu.

Uzrok za eskalaciju napetosti u Gazi i okolini, koje su već godinama pod tenzijama zbog političkih, teritorijalnih i ekonomskih problema, uvek su bili sporadični incidenti koji brzo prerastu u šire konflikte. Ovaj najnoviji napad Izraela na vođe Hamasa dodatno je pogoršao situaciju i postavio nove izazove za napore ka miru i stabilnosti u regionu.