Vučić započinje zvaničnu posetu Egiptu susretom sa predsednikom el Sisijem

Vučić započinje zvaničnu posetu Egiptu susretom sa predsednikom el Sisijem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započinje zvaničnu posetu Egiptu danas, sastankom sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom el Sisijem.

Vučić, koji je sinoć doputovao u Kairo, posetu će započeti obilaskom Memorijalnog kompleksa neznanom junaku, gde će položiti venac na grob, a zatim će obići i spomen-grobnicu bivšeg predsednika Egipta Anvara Sadata i položiti venac.

Zvanični susret sa predsednikom el Sisijem održaće se u Predsedničkoj palati, gde će dvojica lidera razgovarati o jačanju bilateralnih i ekonomskih odnosa između Srbije i Egipta. Vučić je istakao važnost ove posete i izrazio zadovoljstvo što ima priliku da ponovo razgovara sa svojim egipatskim kolegom.

Po dolasku u Kairo, Vučić je razgovarao sa ministrom za investicije i spoljnu trgovinu Egipta, el Hatibom, i naglasio značaj posete za jačanje odnosa dve zemlje.

Nakon susreta dvojice predsednika, biće održan i plenarni sastanak dve delegacije predvođene Vučićem i el Sisijem. U srpskoj delegaciji su ministri Tomislav Momirović, Zlatibor Lončar, Dejan Ristić, Aleksandar Martinović i Jelena Begović, kao i gradonačelnici Beograda, Novog Pazara i Užica.

Po završetku plenarnog sastanka, u prisustvu dvojice predsednika, biće potpisan niz bilateralnih sporazuma i memoranduma u različitim oblastima, uključujući investicije, trgovinu, obrazovanje i kulturu. Među najvažnijim sporazumima je Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Egipta, koji će omogućiti uvoz i izvoz 16.000 proizvoda bez carina.

Nakon potpisivanja sporazuma, biće održana zajednička konferencija za medije, a zatim će predsednik Vučić prisustvovati svečanom ručku koji će u njegovu čast prirediti el Sisi.

Tokom dana, Vučić će se sastati i sa predsednikom Arapske lige Ahmedom Abul Geitom, a posetiće i kompleks piramida u Gizi.

Ovo je prva poseta predsednika Srbije Egiptu posle skoro 15 godina. U julu 2022. godine, el Sisi je boravio u zvaničnoj poseti Srbiji, što je bila prva poseta šefa egipatske države Srbiji posle više od tri decenije. Tokom te posete potpisano je 13 sporazuma, uključujući Deklaraciju o strateškom partnerstvu.

Vučić i el Sisi su tada najavili ubrzan razvoj saradnje na svim nivoima, a ova poseta je nastavak tog trenda.

Tokom drugog dana posete, Vučić će se sastati sa poglavarom Koptske pravoslavne crkve, patrijarhom Aleksandrijskim Tavadrosom II, predsednikom Parlamenta Hanafijem Ali Gebelijem i premijerom Mostafom Madbulijem. Vučić će se obratiti i na Egipatsko-srpskom poslovnom forumu, na kojem će prisustvovati veliki broj srpskih i egipatskih privrednika.