Senzori pokreta obećavaju u identifikaciji konja sa rizikom od povreda

Senzori pokreta obećavaju u identifikaciji konja sa rizikom od povreda

Mali senzor od 3 unce sposoban da snimi 2.400 tačaka podataka kretanja u samo jednoj sekundi, koji testiraju i usavršavaju istraživači sa Vašingtonskog državnog univerziteta, mogao bi biti ključan u smanjenju broja povreda trkačkih konja.

Predvođeni dr Vorvikom Bejlijem sa Fakulteta veterinarske medicine VSU-a, istraživači su koristili biometrijske senzore, koje je razvila kompanija StrideSAFE, da bi pratili rasne životinje dok su se trkale i trenirale na nekim od najboljih trkačkih staza u zemlji.

Koristeći prikupljene podatke, tim je uspeo da identifikuje male promene koraka povezane sa povećanim rizikom od povreda, što je omogućilo intervenciju pre katastrofalnog kvara. Istraživači su istakli tri konja označena 2023. u Čerčil Daunsu u studiji slučaja objavljenoj u časopisu Američkog veterinarskog medicinskog udruženja.

„Ovi trkaći konji prolaze opsežne preglede pre trka, ali katastrofalne povrede se i dalje dešavaju, i to ne zato što su zakoračili u rupu ili napravili loš korak. Veliki procenat ima već postojeću patologiju koja nije odmah vidljiva na kliničkom pregledu“, rekla je dr Deniz Mc Sveenei, specijalista za hirurgiju konja na VSU koji je bio prvi autor studije.

„Iz podataka naših senzora znamo da većina katastrofalnih povreda ima jasan obrazac koraka. Sada možemo da vidimo kada nešto nije u redu sa njihovim koracima i da uđemo pre nego što dođe do velike povrede.“

Senzori mere promene u brzini i smeru u kome konj pomera noge i telo i generišu grafikone njegovog obrasca koraka. Podaci se obrađuju algoritmom i upoređuju sa „idealnim korakom“ dobijenim od trkačkih konja visokih performansi.

Koristeći podatke sa više od 6.500 startova, algoritam takođe identifikuje sličnosti sa koracima koje su proizveli konji koji su pretrpeli katastrofalne povrede. Na osnovu toga koliko korak odstupa od idealnog i koliko je sličan iskoraku povezanom sa povredom, konju se dodeljuje faktor rizika od povrede u rasponu od 1 do 5.

Konji sa 5 imaju 950 puta veće šanse da pretrpe katastrofalnu povredu od onih sa 1, što je blizu idealnom koraku. Od praćenih konja, 70% je palo u kategoriju 1, a 3,5% u kategoriju 5.

„Znamo da ima oko 1,25 katastrofalnih povreda na 1.000 startova, ali identifikacija tih konja pre nego što se desi takav događaj je kao pronalaženje igle u plastu sena, jer su često subjektivno zdravi tokom pregleda pre trke, a mnogi se ne pokažu bilo kakvo smanjenje učinka“, rekao je Mek Svini. „Ali ako možete da suzite to, kao što je 3,5 odsto koje smo imali u toj grupi, mnogo je lakše intervenisati i nadamo se sprečiti povrede.

Da bi se testirao i precizirao algoritam, senzor je postavljen na konje počevši od Čerčil Daunsa i Elis parka u Kentakiju od 29. aprila do 2. jula 2023. Mek Svini je bio odgovoran za prikupljanje kliničkih podataka o konjima visokog rizika.

U svojoj studiji slučaja, tim se fokusirao na par ždrebaca od 3 godine i 4-godišnjeg pastuva označenog kao kategorija 5. U svakom slučaju, senzori su upozorili veterinare i trenere na potencijalne rizike od povreda, što je podstaklo dijagnostičko snimanje da potvrdio povećan rizik od katastrofalnih povreda mišićno-skeletnog sistema. Svaki konj je izbegao katastrofalne povrede nakon što je dobio vreme da se oporavi pre povratka na stazu.

„Ovo su vrhunski primeri kako ova tehnologija može sprečiti da se konji pokvare“, rekao je Mek Svini. „Sa ovim informacijama, treneri i njihovi veterinari su uspeli da zakoče, a sada ovi konji imaju duže karijere i, nadamo se, izbeći katastrofalnu povredu.

Mc Sveenei se nada da će senzori postati standardni za sve rasne trke i treninge.

„Verujem da će ovo imati ogroman uticaj“, rekla je ona. „Senzori mogu spasiti živote konja i džokeja – već jesu.“

VSU radi sa StrideSAFE od 2020. godine kada su senzori testirani na Hičkok istraživačkoj stazi kampusa. VSU je jedini univerzitet u Sjedinjenim Državama sa namenskom istraživačkom trkačkom stazom. Odatle su senzori raspoređeni na trkačkoj stazi Emerald Dovns u Sijetlu i od tada su korišćeni na 10 glavnih staza širom SAD, uključujući Saratogu, Belmont, Keeneland i Churchill Dovns.