Zelenski se sastao sa delegacijom američkog Senata, predsednikom Predstavničkog doma

Zelenski se sastao sa delegacijom američkog Senata, predsednikom Predstavničkog doma

Predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, vodio je razgovore sa američkim senatorima, uključujući i lidere obe strane, demokratskog senatora Čaka Šumera i republikanskog senatora Miča Mekonela. Ovi sastanci su se dogodili nakon Zelenskog susreta sa rukovodstvom obe stranke u američkom Senatu, kao i sa liderom demokrata u Predstavničkom domu, Hakimom Džefrisom.

Zelenski je istakao da su podrška Ukrajini i pitanje ukidanja ograničenja za napade na vojne ciljeve unutar Rusije bili ključne teme razgovora. Pre ovih sastanaka, ukrajinski lider je razgovarao sa delegacijom američkog Senata o vojnoj podršci Ukrajini.

U svom saopštenju putem aplikacije Telegram, Zelenski je objavio: „Imao sam važan sastanak sa delegacijom američkog Senata koju su predvodili lideri demokrata i republikanaca, senatori Čak Šumer i Mič Mekonel, zajedno sa senatorima obe strane. Razgovarali smo o trenutnoj situaciji na terenu i američkoj odbrani. Informisao sam ih o povećanju ruskih napada raketa na ukrajinske gradove i kritičnu infrastrukturu.“

U isto vreme, Zelenski je izrazio zahvalnost predsedniku Džou Bajdenu, oba doma Kongresa, obe stranke i američkom narodu na podršci Ukrajini. On predvodi ukrajinsku delegaciju na samitu povodom 75. godišnjice NATO-a u Vašingtonu. Tokom posete, planirani su susreti sa predstavnicima američke vlade i liderima drugih zemalja.