Netanjahu: Sporazum o Gazi mora da omogući Izraelu da nastavi da se bori

Netanjahu: Sporazum o Gazi mora da omogući Izraelu da nastavi da se bori

Svaki potencijalni sporazum o prekidu vatre u Gazi mora omogućiti Izraelu da nastavi borbe dok se ne ispune svi njegovi ratni ciljevi, rekao je u nedelju premijer Benjamin Netanjahu. Jedan od glavnih ciljeva koje je premijer više puta izneo je potpuna eliminacija militantne grupe Hamas.

Netanjahuova izjava dolazi nakon što je Hamas odobrio američki predlog za fazni sporazum o prekidu vatre, odbacujući ključni zahtev da se Izrael prvo obaveže na trajni prekid vatre pre potpisivanja sporazuma, navodi izvor Rojtersa.

Hamas očekuje da će okončati neprijateljstva kroz razgovore tokom prve šestonedeljne faze sporazuma usmerene na rešavanje sukoba u Gazi, navodi se u saopštenju.

Međutim, palestinska militantna grupa traži pismene garancije međunarodnih posrednika da će Izrael nastaviti pregovore o trajnom prekidu vatre kada prva faza sporazuma stupi na snagu. Pitanje talaca će takođe biti riješeno nakon implementacije prve faze.

Zvaničnici Hamasa rekli su da čekaju odgovor Izraela na najnoviji predlog. Netanjahu je, međutim, u nedelju insistirao da svaki dogovor mora da „dozvoli Izraelu da se vrati borbama dok se ne ostvare svi ciljevi rata“.

Prema izveštajima medija, Netanjahu je trebalo da održi konsultacije o narednim koracima, ali je njegova poslednja izjava ometala zamah sporazuma.

„Plan koji je prihvatio Izrael i koji je pozdravio predsednik Bajden omogućiće Izraelu da vrati taoce bez narušavanja drugih ciljeva rata“, insistirao je Netanjahu.

Pregovori uz posredovanje Katara, Egipta i SAD do sada nisu uspeli da obezbede primirje u Gazi ili oslobađanje talaca od jednonedeljnog primirja u novembru koji je rezultirao oslobađanjem 105 talaca iz Gaze i 240 palestinskih zatvorenika.

Izrael je započeo svoju operaciju u Gazi kao odgovor na prekogranični upad Hamasa prošlog oktobra u kojem je ubijeno najmanje 1.200 ljudi, a 250 uzeto kao taoci. Veruje se da se oko 116 zarobljenika još uvek nalazi u Gazi.

Više od 38.000 ljudi je do sada ubijeno, a više od 87.000 je ranjeno u izraelskim napadima na palestinsku enklavu, saopštilo je ministarstvo zdravlja Gaze.