Mikrob crijeva mogao bi biti ključan za pomoć ljudima da imaju koristi od zdrave hrane

Mikrob crijeva mogao bi biti ključan za pomoć ljudima da imaju koristi od zdrave hrane

U analizi više od 50.000 pojedinaca iz celog sveta, nosioci crevnog blastocistisa, jednoćelijskog organizma koji je označen ili kao parazit ili bezopasan organizam, ali se obično nalazi u probavnom sistemu, povezani su sa pokazateljima dobrog kardiovaskularnog zdravlja. i smanjene telesne masti.

Istraživanje je objavljeno u Cellu od strane međunarodnog tima predvođenog istražiteljima Opšte bolnice u Masačusetsu (MGH).

„Efekti blastocistisa na zdravlje i bolesti su kontroverzni i verovatno zavise od konteksta, ali naše istraživanje sugeriše da on može igrati korisnu ulogu u tome kako ishrana utiče na zdravlje i bolesti ljudi“, rekao je glavni autor Long H. Nguien, MD, MS , lekar istraživač u Jedinici za kliničku i translacionu epidemiologiju i Odeljenju za gastroenterologiju na MGH, i docent medicine na Harvardskoj medicinskoj školi. „U najmanju ruku, njegova sveprisutnost može ukazivati na nepatogenu ulogu.“

Nguien, koji je takođe stručnjak za transformaciju medicine Instituta Chen u MGH, i kolege su nastojali da uspostave vezu između crevnog blastocistisa, ishrane i kasnijih kardiometaboličkih zdravstvenih ishoda, uključujući prekomernu težinu / gojaznost, dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti.

Da bi to uradili, sproveli su veliku studiju koja je integrisala i uskladila podatke o skoro 57.000 pojedinaca iz 32 zemlje Severne i Južne Amerike, Evrope, Azije i Afrike, fokusirajući se na Blastocistis i istražujući da li njegovo prisustvo menja efekte različitih dijetetskih namirnica. na kardiometaboličko zdravlje pojedinaca.

„Otkrili smo da prisustvo i brojnost Blastocisisa varira u zavisnosti od regiona i da su bili pod uticajem ishrane“, rekao je Ngujen.

Blastocistis je bio povezan sa unosom određenih prehrambenih artikala i ukupnih obrazaca ishrane koji favorizuju zdraviju biljnu i minimalno prerađenu hranu. Pored toga, Blastocistis je jedva pronađen kod novorođenčadi, što sugeriše da se verovatno dobija kasnije u životu i da je čak pronađen u stolici iz 595. godine nove ere, što sugeriše da nije striktno marker modernije konfiguracije mikrobioma.

Značajno, viši nivoi Blastocistisa bili su povezani sa boljim kratkoročnim markerima kardiometaboličkog zdravlja. Na primer, tim je primetio povoljnije profile šećera u krvi i lipida kod osoba sa višim nivoima Blastocistisa, što ukazuje na potencijalni pozitivan uticaj na kardiometaboličko zdravlje izvan efekta same zdrave ishrane. Takođe, niži nivoi blastocistisa bili su povezani sa dugoročnim ishodima kao što je gojaznost.

Takođe, kod odraslih koji su učestvovali u šestomesečnoj personalizovanoj studiji intervencije u ishrani, poboljšanja u kvalitetu ishrane bila su povezana sa naknadnim povećanjem prevalencije i brojnosti blastocistisa.

„Sve u svemu, naši nalazi ukazuju na potencijalno korisnu modulirajuću ulogu za Blastocistis, što može pomoći da se objasne individualizovani odgovori na ishranu i razlike u zdravlju probave u zavisnosti od prisustva i nivoa Blastocistisa“, rekao je Nguien.

„Takođe, naši rezultati pokazuju da Blastocistis možda nije parazit sa štetnim efektima domaćina, već je povoljan sastojak mikrobioma ljudskog creva.“

Potrebne su dodatne studije da bi se utvrdilo da li povećanje nivoa Blastocistisa predstavlja održivu strategiju prevencije bolesti, baš kao što sve veći broj studija istražuje efekte modulacije crevnih bakterija da bi se odbranio od niza zdravstvenih stanja.