PET skeniranje može ponuditi brže i jasnije slike za dijagnostikovanje srčanih bolesti

PET skeniranje može ponuditi brže i jasnije slike za dijagnostikovanje srčanih bolesti

Kada je u pitanju dijagnostičko snimanje vašeg srca – kao što su MRI, CT, SPECT, PET – može biti neodoljivo znati koja vrsta skeniranja je prava za vas. Šta vaš doktor traži i šta tačno pokazuje snimak?

Snimanje je od vitalnog značaja za procenu i lečenje koronarne arterijske bolesti (CAD), stanja u kome se plak postepeno nakuplja u krvnim sudovima. Vremenom, kako se plak akumulira, krvni sudovi postaju uži, smanjujući dotok krvi u srčani mišić, što zauzvrat može dovesti do simptoma kao što su bol u grudima ili kratak dah ili srčani udar.

Faktori rizika za CAD su visok holesterol, visok krvni pritisak, porodična istorija srčanih bolesti, dijabetes, pušenje i gojaznost. Za kardiologe je važno da imaju jasnu sliku srca kako bi utvrdili stepen nakupljanja plaka ili da li plak izaziva bilo kakvu blokadu kako bi razvili efikasan protokol lečenja i prevencije.

Tradicionalno, kardiolozi su se oslanjali na vrstu snimanja koja se naziva kompjuterizovana tomografija sa jednom fotonskom emisijom (SPECT) da bi dijagnostikovali bolest koronarnih arterija i stepen blokade u vašem srcu. Ovo uključuje ubrizgavanje radioaktivnog tragača u vene dok specijalna kamera hvata tragove tragača, fotografišući ga dok se kreće kroz srce. Fotografije su sastavljene u trodimenzionalnu sliku, prikazujući područja oštećenja tkiva i smanjen protok krvi.

Postoji novi pokret među kardiolozima da koriste pozitronsku emisionu tomografiju ili PET skeniranje za procenu bolesti koronarnih arterija. Iako je procedura za PET skeniranje slična SPECT-u – oba uključuju fotografisanje radioaktivnih tragova dok se kreću kroz srce – PET skeniranje je tačnije i ima bolji kvalitet slike od SPECT-a.

Ostale prednosti PET skeniranja za snimanje srca uključuju:

– Ukupno vreme skeniranja je kraće nego za SPECT snimanje, što je od vitalnog značaja za pacijente kojima je možda teško da budu u zatvorenom prostoru mašine za snimanje tokom dužeg perioda

– Omogućava procenu ne samo protoka krvi, već i koliko dobro sam srčani mišić pumpa krv – Sposobnost određivanja nivoa kalcijuma u ​​koronarnoj arteriji

– Može da dijagnostikuje pacijente koji i dalje imaju bol u grudima uprkos očiglednoj blokadi na kateterizaciji srca ili CT srca (mikrovaskularna bolest)

– Manja doza zračenja, korisna za pacijente koji moraju često na snimanje

– Procena za pacijente za koje se sumnja da imaju druga stanja, kao što su srčana sarkoidoza ili endokarditis, ožiljci na srčanom mišiću ili infekcija od implantabilnog uređaja kao što je pejsmejker.

Izvan obima CAD, PET skeniranje srca može da prikaže pacijente koji imaju druga sumnjiva stanja uključujući srčanu sarkoidozu ili infekcije implantiranih uređaja (pejsmejkera/defibrilatora) ili protetskih srčanih zalistaka.

Iako PET skenovi nisu toliko dostupni kao SPECT, oni daju kardiolozima potpuniju sliku zdravlja vašeg srca, smanjujući potrebu za alternativnim testovima snimanja ili nepotrebnim invazivnim procedurama. Ako vaša lokalna zdravstvena ustanova ne nudi PET snimanje, pitajte svog kardiologa za uputnicu.