Ozempic i slični lekovi smanjuju rizik od raka, predlaže studija

Ozempic i slični lekovi smanjuju rizik od raka, predlaže studija

Klasa lekova za dijabetes, koja uključuje najprodavaniji lek Ozempic, povezana je sa smanjenim rizikom od određenih karcinoma povezanih sa gojaznošću, prema studiji objavljenoj u petak.

Objavljeno u časopisu JAMA, studija je upoređivala pacijente sa dijabetesom tipa 2 koji su lečeni insulinom sa pacijentima koji su dobijali klasu lekova poznatih kao GLP-1 agonisti, kao što je Ozempic, između 2005. i 2018.

Istraživači su otkrili da su pacijenti koji su primali GLP-1 agoniste imali značajno manji rizik od razvoja 10 od 13 proučavanih karcinoma, uključujući rak bubrega, pankreasa, jednjaka, jajnika, jetre i kolorektalnog karcinoma.

Među kancerima kod kojih nije došlo do značajne promene u riziku bili su rak štitne žlezde i rak dojke kod žena u postmenopauzi.

„Dobro je poznato da je gojaznost povezana sa najmanje 13 tipova raka“, rekao je autor studije Rong Ksu u mejlu za AFP.

„Naša studija pruža dokaze da GLP-1RA obećavaju u razbijanju veze između gojaznosti i raka“, rekao je Ksu.

Među ispitivanim lekovima bili su semaglutid – koji se komercijalno prodaje kao Ozempic – kao i liraglutid i drugi. Ozempic je odobren u Sjedinjenim Državama 2017.

GLP-1 agonisti postoje oko 20 godina, ali nova generacija ovih lekova, među kojima je i Ozempic, je popularizovana zbog svojih značajnijih efekata na smanjenje telesne težine.

Ksu je sugerisao da zaštitne prednosti prikazane u studiji mogu podstaći lekare da prepišu GLP-1 tretmane za pacijente sa dijabetesom umesto drugih lekova kao što je insulin.