Ukrajina poziva bugarske političare da ne koriste temu rata za političke ciljeve

Ukrajina poziva bugarske političare da ne koriste temu rata za političke ciljeve

Ambasada Ukrajine u Bugarskoj je uputila apel svim zvaničnicima i političkim snagama u Bugarskoj da se uzdrže od političke instrumentalizacije teme rata. Ukrajinski diplomati ističu da svakodnevno snose teške posledice zbog suočavanja sa agresorom. U saopštenju se naglašava da bilo kakvo ograničavanje ili blokiranje pomoći Ukrajini može biti protumačeno kao podrška državi koja vrši agresiju, te da bi pružanje dodatne odbrambene pomoći Ukrajini doprinelo jačanju bezbednosti u regionu i poštovanju međunarodnog prava.

Ambasada ističe važnost zajedničkih napora međunarodne zajednice u zaustavljanju agresije i postizanju mira. Takođe, izražava zahvalnost Bugarskoj, Narodnoj skupštini i Vladi na podršci i pomoći koju su pružili Ukrajini u političkom, finansijskom, energetskom, humanitarnom i odbrambenom smislu.

Dimitar Glavčev, vršilac dužnosti bugarskog premijera, najavio je mogućnost pružanja pomoći Ukrajini u iznosu od 80 miliona evra, pod uslovom da parlament usvoji ovu odluku. Međutim, lider najveće bugarske partije GERB, Bojko Borisov, kao i šef poslaničke grupe „Pokret za prava i slobode“, Deljan Peevski, izrazili su protivljenje takvoj odluci.