BeiDou satelitski navigacioni sistem će biti podvrgnut značajnoj nadogradnji

BeiDou satelitski navigacioni sistem će biti podvrgnut značajnoj nadogradnji

BeiDou navigacioni satelitski sistem (BDS) prolazi kroz značajnu nadogradnju kako bi zadovoljio rastuće potrebe za visoko preciznim pozicioniranjem u različitim sektorima. Nove usluge imaju za cilj da obezbede preciznost na nivou decimetra u roku od nekoliko minuta, što je značajno poboljšanje u odnosu na trenutne mogućnosti.

Ovaj napredak je ključan za nove tehnologije kao što su autonomna vožnja, robotska navigacija i pametne gradske infrastrukture, koje se oslanjaju na pouzdane i precizne podatke o lokaciji za efikasan rad.

Sa brzim rastom tehnologija kao što su autonomna vožnja i robotska navigacija, porasla je potražnja za visoko preciznim i pouzdanim sistemima za pozicioniranje. Tradicionalni sistemi kao što su Globalni sistem pozicioniranja (GPS), GLObalni navigacioni satelitski sistem (GLONASS) i Galileo postavili su visoke standarde, ali izazovi poput ograničene regionalne pokrivenosti i dugog vremena konvergencije ostaju.

Ova pitanja naglašavaju potrebu za poboljšanim satelitskim sistemima za navigaciju. BeiDou navigacioni satelitski sistem (BDS) ima za cilj da odgovori na ove izazove poboljšanjem svojih visoko preciznih usluga, čineći ga vitalnim igračem u globalnom pozicioniranju.

Istraživači sa Pekinškog instituta za praćenje i telekomunikacionu tehnologiju, u saradnji sa Šangajskom astronomskom opservatorijom i Univerzitetom Vuhan, objavili su studiju u časopisu Satelitska navigacija. Objavljena 24. juna 2024. godine, studija detaljno opisuje precizne usluge sistema BeiDou, prikazujući njegovo trenutno stanje, dostignuća i buduću putanju.

Studija ispituje BeiDou-ove visokoprecizne usluge, fokusirajući se na PPP-B2b BDS-3, koji postiže preciznost na nivou decimetra u roku od 14 minuta. Uprkos svom napretku, BDS-3 zaostaje za međunarodnim kolegama kao što su Galileova usluga visoke preciznosti (HAS) i Kvazi-Zenith Satellite Sistem (KZSS) usluga povećanja centimetarskog nivoa (CLAS) u regionalnoj pokrivenosti i vremenu konvergencije.

Da bi se odgovorilo na ova ograničenja, istraživanje predlaže višeslojni razvojni okvir, naglašavajući integraciju satelita niske Zemljine orbite (LEO). Uključivanje LEO konstelacije od 288 satelita može poboljšati tačnost pozicioniranja na bolju od 5 cm u roku od približno 1 minuta, poboljšavajući globalnu pokrivenost i značajno smanjujući vreme konvergencije.

Rezultati simulacije pokazuju da PPP usluge poboljšane LEO mogu postići brzo i precizno pozicioniranje, prevazilaženje trenutnih ograničenja i pozicioniranje BeiDou-a kao lidera u visoko-preciznoj satelitskoj navigaciji.

Dr Ksingking Li sa Univerziteta Vuhan je izjavio: „Napredak u BeiDou-ovim uslugama visoke preciznosti je ključan za ispunjavanje rastućih zahteva modernih navigacionih aplikacija. Integracija LEO satelita je posebno obećavajuća, jer značajno povećava pokrivenost i smanjuje vreme konvergencije, što dovodi do bliži smo postizanju tačnosti pozicioniranja u realnom vremenu na nivou centimetra na globalnom nivou.“

Poboljšane BeiDou usluge visoke preciznosti imaju duboke implikacije za različite aplikacije, uključujući autonomnu vožnju, bespilotne letelice i navigaciju pametnih uređaja. Predložena poboljšanja u globalnoj pokrivenosti i vremenu konvergencije omogućiće tačnija i pouzdanija rešenja za pozicioniranje, podstičući inovacije i efikasnost u ovim oblastima.

Ovaj napredak predstavlja značajan korak napred u evoluciji globalnih satelitskih sistema za navigaciju, pozicionirajući BeiDou kao lidera u uslugama visoke preciznosti.