Toplotni obrasci vašeg lica mogu otkriti vitalne naznake o vašem zdravlju

Toplotni obrasci vašeg lica mogu otkriti vitalne naznake o vašem zdravlju

Brzo skeniranje lica može otkriti podatke o zdravlju i procesu starenja. Naučnici iz Kine istražuju termalne obrasce lica kao potencijalno sredstvo za praćenje zdravlja.

Analizirajući temperaturu lica učesnika različitih godina, identifikovali su termalne obrasce koji ukazuju na biološki sat osobe. Na primer, temperatura nosa opada brže sa godinama, dok temperatura oko očiju raste.

Povezanost termalnog profila lica sa faktorima životnog stila i metaboličkim zdravljem je uočena. Osobe sa dijabetesom imale su termalni profil lica koji je pokazivao starije biološko doba u poređenju sa zdravim vršnjacima. Model veštačke inteligencije je uspešno predviđao metaboličke poremećaje sa visokom tačnošću na osnovu termalne mape lica.

Učesnici sa povišenim krvnim pritiskom pokazali su povišenu temperaturu u predelu oko očiju i obraza. Istraživanje ukazuje na mogućnost korišćenja termalnih slika lica za ranu dijagnozu bolesti i intervenciju.

Biološki satovi različito otkucavaju kod ljudi istih godina, što implicira individualne procese starenja. Naučnici istražuju termalne slike lica kao mogućnost očitavanja zdravstvenih parametara.

Studije povezuju visoke telesne temperature sa visokim metaboličkim stopama, a nova istraživanja sugerišu da isto važi i za temperaturu lica. Iako trenutno istraživanje koristi podatke iz Kine, potrebna su dalja istraživanja za generalizaciju rezultata na druge populacije.

Okruženje i emocionalna stanja mogu uticati na termalne slike lica, pa su učesnici snimani u kontrolisanim uslovima.

Analizom krvi zdravih pojedinaca povezanih sa termalnim očitavanjima lica, istraživači su otkrili vezu između povećanja temperature oko očiju i obraza i ćelijske aktivnosti povezane sa upalom.

Nove studije istražuju uticaj vežbanja na termalno starenje lica. Učesnici koji su svakodnevno preskakali konopac smanjili su termičku starost lica u proseku za pet godina.

Ovi rezultati ukazuju na potencijalnu primenu termalnih slika lica u predviđanju zdravog starenja i drugih parametara. Istraživači će nastaviti sa studijama kako bi potvrdili i objasnili ove asocijacije, uz nadu u dalja otkrića u oblasti biološkog starenja.