Istraživači: Kritična tačka za smrtonosnu vrućinu niža nego što se ranije smatralo

Istraživači: Kritična tačka za smrtonosnu vrućinu niža nego što se ranije smatralo

Kako temperatura i vlažnost rastu, ljudsko telo se suočava sa potencijalnom opasnošću od ekstremne toplote, gde samo nekoliko stepeni može odlučiti između života i smrti. Istraživači su otkrili da je kritična tačka za bolesti i smrt od vrućine niža nego što se ranije smatralo, stavljajući ljude u vruće okoline kako bi istražili posledice.

S obzirom na toplotne talase koji pogađaju velike delove sveta, lekari objašnjavaju kako vrućina utiče na ljudsko telo. Osnovna temperatura tela je oko 37 stepeni Celzijusa, veoma blizu tačke opasnosti od toplotnog udara. Toplota može biti smrtonosna na tri glavna načina: kroz toplotni udar koji dovodi do otkazivanja organa, opterećenje srca kod osoba sa kardiovaskularnim problemima i opasnu dehidraciju koja može dovesti do zatajenja organa.

Pored fizičkih efekata, vrućina takođe može uticati na moždane funkcije, izazivajući zbunjenost i poteškoće u razmišljanju. Stručnjaci ističu važnost prepoznavanja simptoma toplotnog udara, uključujući kognitivne disfunkcije.

Merila za procenu opasnosti od vrućine se menjaju u skladu sa vlažnošću vazduha, sa vlažnim toplotnim talasima koji se pokazali kao posebno smrtonosni. Hitna reakcija je ključna u slučaju toplotnog udara, sa metodama hlađenja tela kao što je potapanje u hladnu vodu.