Hemoterapija pre operacije koristi nekim pacijentima sa rakom pankreasa

Hemoterapija pre operacije koristi nekim pacijentima sa rakom pankreasa

Pacijenti sa rakom pankreasa koji su primali hemoterapiju i pre i posle operacije, imali su duže stope preživljavanja nego što bi se očekivalo od operacije praćene hemoterapijom, prema novoj studiji istraživača iz Jejl centra za rak (ICC) i Jejlske škole medicine.

Studija, objavljena 20. juna u JAMA Onkologija, uključivala je pacijente sa duktalnim adenokarcinomom pankreasa (PDAC), koji čini 90% karcinoma pankreasa. Agresivni rak sa visokom stopom smrtnosti, predviđa se da će PDAC postati drugi vodeći uzrok smrti od raka u SAD do 2030.

Nalazi su, kažu istraživači, ohrabrujući za 15 do 20% pacijenata sa karcinomom pankreasa čiji su tumori operabilni.

Ispitivanje faze II sa jednom rukom (samo jedan tip lečenja ili režim) procenjivalo je modifikovani oblik hemoterapijskog tretmana FOLFIRINOKS (kombinovani tretman koji se sastoji od leukovorin kalcijuma, fluorouracila, irinotekan hidrohlorida i oksaliplatina odobrenog 2011. kao tretman prve linije za pacijenti sa metastatskim karcinomom pankreasa).

Pacijenti u ispitivanju su primili šest ciklusa modifikovanog FOLFIRINOKS-a pre operacije, nakon čega je usledilo dodatnih šest ciklusa hemoterapije nakon operacije. Modifikovani režim se sastojao od nešto nižih doza FOLFIRINOKS-a da bi se poboljšala podnošljivost, za šta je ranije pokazano u publikaciji iz 2016. da ne utiče negativno na ishode.

Od 46 pacijenata koji su započeli modifikovani tretman, 37 je završilo svih šest ciklusa hemoterapije pre operacije, a 27 je imalo uspešne operacije uklanjanja tumora. Za sve uključene pacijente, 12-mesečna stopa preživljavanja bez progresije – što znači da se bolest nije pogoršala – bila je 67%, što ukazuje na značajan napredak u kontroli bolesti. Štaviše, 59% svih pacijenata živelo je najmanje dve godine nakon završetka celog plana hemoterapije i operacije.

Studija je bila prva takve vrste za pacijente sa PDAC-om kada ju je 2014. započela viši autor i član ICC dr Džil Lejsi. Cilj studije je bio 12-mesečna stopa preživljavanja bez napredovanja bolesti za najmanje 50% pacijenata.

„Kada je studija pokrenuta, čak i sa operabilnim karcinomom pankreasa, 90% pacijenata je i dalje imalo recidiv i na kraju umiralo od raka“, rekao je dr Majkl Čekini, prvi autor studije i ko-direktor kolorektalnog programa na Univerzitetu. Centar za rak gastrointestinalnog trakta u bolnici za rak Smilov i ICC.

„Pokušali smo da pomerimo hemoterapiju u njihovom režimu lečenja i da je damo pre operacije da vidimo da li možemo da poboljšamo ishod za naše pacijente.“

Studija je koristila napredne tehnike za praćenje napretka lečenja, uključujući analizu cirkulišuće DNK tumora (ctDNK) i korišćenje biomarkera raka keratina 17 da bi se predvideli rezultati. Na primer, pacijenti sa detektabilnom ctDNK četiri nedelje nakon operacije imali su značajno lošije preživljavanje bez progresije bolesti od onih koji nisu imali detektabilnu ctDNK.

Cecchini je rekao da su potrebna veća randomizirana klinička ispitivanja kako bi se nastavila istraživanja uloge FOLFIRINOKS-a prije operacije za pacijente sa operabilnim PDAC-om.

„Mislim da iako je došlo do promena u standardu nege za pacijente sa ovim agresivnim tipom raka pankreasa, ovde imamo veoma obećavajuće podatke da opravdamo veću studiju“, rekao je Čekini.