Rulja u Pakistanu zapalila policijsku stanicu i linčovala čoveka nakon što ga je optužila za bogohuljenje

Rulja u Pakistanu zapalila policijsku stanicu i linčovala čoveka nakon što ga je optužila za bogohuljenje

Muslimanska rulja u severozapadnom Pakistanu upala je u četvrtak u policijsku stanicu, otela čoveka koji je tamo bio zatvoren, a zatim ga linčovala zbog navoda da je oskrnavio svetu knjigu islama, Kuran.

Napadači su takođe zapalili stanicu u Madjanu, gradu u provinciji Hajber Pahtunhva, i zapalili policijska vozila koja su tamo bila parkirana, rekao je lokalni policijski zvaničnik Rahim Ulah.

Ubijeni muškarac, Mohammad Ismail, bio je turista koji je odseo u hotelu u gradu kada su se neki meštani okrenuli protiv njega i optužili ga za bogohuljenje.

Ulah je rekao da su policajci odveli čoveka u stanicu radi zaštite, ali je rulja nabujala i krenula za njima. Rulja je tada napala stanicu, otela Ismaila, pretukla ga na smrt, a zatim spalila njegovo telo i ostavila na putu.

Dodatne policijske snage stigle su u Madian da stave situaciju pod kontrolu, rekao je Ulah.

Nije odmah poznato da li je neko od napadača uhapšen.

Napadi na ljude optužene za bogohuljenje uobičajeni su u ovoj konzervativnoj islamskoj naciji gde optužbe za bogohuljenje mogu dovesti do smrtne kazne. Međunarodne i nacionalne grupe za ljudska prava kažu da su optužbe za bogohuljenje često korišćene za zastrašivanje verskih manjina i poravnanje ličnih računa.

Prošlog meseca, rulja u pakistanskoj istočnoj provinciji Pendžab napala je hrišćanina Nazira Masiha (72) nakon što ga je optužila da je skrnavio stranice Kurana. Kasnije je preminuo u bolnici.