Kombinovanje lekova protiv gojaznosti poboljšava preoperativni gubitak težine kod pacijenata sa visokim BMI

Kombinovanje lekova protiv gojaznosti poboljšava preoperativni gubitak težine kod pacijenata sa visokim BMI

Kombinovanje lekova protiv gojaznosti pokazalo se kao efikasan metod za poboljšanje preoperativnog gubitka težine kod osoba sa ekstremno visokim indeksom telesne mase (BMI), prema studiji predstavljenoj na godišnjem sastanku Američkog društva za metaboličku i barijatrijsku hirurgiju, održanom od 9. do 13. juna u San Dijegu.

Studiju su sproveli Michael Kachmar, D.O., iz Pennington Biomedical Research Center u Baton Rougeu, Luizijana, i njegovi saradnici, koji su analizirali uspeh preoperativne terapije mršavljenja među pacijentima sa BMI ≥70 kg/m², pripremajući se za metaboličku hirurgiju. Analizom je obuhvaćeno 113 pacijenata.

Rezultati su pokazali da je dužina lečenja varirala od 2,7 do 364 nedelje, sa prosečnim trajanjem od 72,9 dana. Kod pacijenata koji su gubili težinu nefarmakološkim metodama pod medicinskim nadzorom, srednji procenat ukupnog gubitka telesne težine (%TBVL) iznosio je 5,95%. Kod pacijenata koji su koristili peptid sličan mono-glukagonu 1, %TBVL je bio 8,14%, dok je kod onih koji su koristili multimodalne lekove protiv gojaznosti iznosio 13,1%.

Prosečno apsolutno smanjenje BMI bilo je 7,36, 7,51 i 9,61 kg/m² za nefarmakološki, peptidni i multimodalni pristup, respektivno. Najveće smanjenje %TBVL i apsolutnog BMI zabeleženo je kod pacijenata koji su lečeni multimodalnom terapijom lekovima protiv gojaznosti tokom perioda od 23 do 51 nedelje.

„Kombinovanje lekova protiv gojaznosti može da postigne mnogo veći gubitak težine pre operacije nego druge metode za one sa ekstremnom gojaznošću“, rekao je koautor studije Phil Schauer, MD, takođe iz Pennington Biomedical. „Mnogi pacijenti koji bi se inače smatrali ‘previše bolesnima za operaciju’ sada mogu da se kvalifikuju.“

Ova studija naglašava važnost multimodalne terapije lekovima protiv gojaznosti kao efikasne strategije za poboljšanje ishoda metaboličke hirurgije kod pacijenata sa ekstremno visokim BMI.