Da li krema za sunčanje kojoj je istekao rok i dalje deluje?

Da li krema za sunčanje kojoj je istekao rok i dalje deluje?

To je doba godine kada se svi raduju zabavi na suncu. Međutim, previše sunca može biti opasno. Izlaganje UV zračenju sunca oštećuje vašu kožu, a deca su posebno ranjiva jer imaju tendenciju da provode više vremena na otvorenom i mogu lako da izgore.

Oštećenje kože od sunca povećava rizik od razvoja:

  1. Rak kože. Rak kože se razvija pretežno na delovima kože koji su izloženi suncu, uključujući teme, lice, usne, uši, vrat, grudi, ruke, šake i noge. Rak kože pogađa ljude svih tonova kože, uključujući one sa tamnijim tenom. Rak kože nastaje kada dođe do mutacija u DNK ćelija kože. Većina oštećenja DNK ćelija kože rezultat je UV zračenja koje se nalazi u sunčevoj svetlosti i svetiljkama koje se koriste u solarijumima.
  2. Bore. Iako genetika uglavnom određuje strukturu i teksturu kože, izloženost suncu je glavni uzrok bora, posebno kod ljudi sa svetlom kožom. Izloženost UV zračenju razgrađuje vezivno tkivo kože—kolagen i elastinska vlakna, koja se nalaze u dubljim slojevima kože. Bez podržavajućeg vezivnog tkiva, vaša koža gubi snagu i fleksibilnost. Koža tada počinje da se opušta i prevremeno bora.
  3. Staračke pege. Staračke pege su uzrokovane preaktivnim ćelijama pigmenta. UV svetlost ubrzava proizvodnju melanina, prirodnog pigmenta koji daje boju koži. Na koži koja je godinama bila izložena suncu, staračke pege se pojavljuju kada se melanin zgrudva ili proizvodi u visokim koncentracijama. Korišćenje komercijalnih lampi i kreveta za sunčanje takođe može uzrokovati staračke pege.

Jedan od načina da zaštitite svoju kožu je da koristite kremu za sunčanje širokog spektra sa zaštitnim faktorom od sunca ili SPF od najmanje 30, čak i po oblačnim danima. Obilno nanesite kremu za sunčanje i ponovo nanesite svaka dva sata—ili češće ako plivate ili se znojite. Nanesite veliku količinu kreme za sunčanje na svu izloženu kožu, uključujući usne, vrhove ušiju i potiljku ruku i vrat.

Uprava za hranu i lekove zahteva da kreme za sunčanje ostanu u prvobitnoj jačini najmanje tri godine. To znači da možete koristiti ostatke kreme za sunčanje iz godine u godinu. Neke kreme za sunčanje imaju datum isteka – datum koji pokazuje kada više nisu efikasne.

Odbacite kremu za sunčanje kojoj je istekao rok trajanja. Ako kupujete kremu za sunčanje koja nema rok trajanja, napišite datum kupovine na bočici. Izbacite flašu kada prođu tri godine od datuma kupovine.

Pored kreme za sunčanje, izbegavajte izlaganje suncu usred dana kada su UV zraci najjači, nosite naočare za sunce koje blokiraju obe vrste UV zračenja – UVA i UVB zrake – i nosite šešir sa širokim obodom i drugu zaštitnu odeću.