IDF trpi jedan od najsmrtonosnijih dana u Gazi

IDF trpi jedan od najsmrtonosnijih dana u Gazi

Borci Hamasa ubili su osam izraelskih vojnika u zasedi u južnoj Gazi, što je označilo jedan od najsmrtonosnijih incidenata u zapadnom Jerusalimu u palestinskoj enklavi od početka rata prošlog oktobra.

Brigade Hamas Al Kasam saopštile su da su izvele „kompleksnu zasedu“ protiv vozila Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u subotu u Tal al-Sultanu, koji se nalazi zapadno od Rafe. Incident je počeo napadom na vojni buldožer, koji se zapalio. Kada su druge izraelske trupe stigle da spasu ranjene članove posade, palestinska grupa je udarila u njihovo oklopno vozilo, uzrokujući još žrtava, saopštilo je vojno krilo Hamasa.

IDF je saopštila da je incident pod istragom kako bi se razmotrili mogući uzroci. Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac odao je počast palim vojnicima, rekavši: „Subota je teška. Osam naših najboljih sinova je ubijeno u Rafi. Znajući cenu, hrabro su ušli u Gazu da završe misiju uništenja Hamasa i oslobađanja talaca.“

Izraelski zvaničnici su odbacili međunarodnu osudu zbog nastavljanja sa operacijom IDF-a Rafa, koja je ugrozila civile u gradu u koji se sklonilo više od milion Palestinaca nakon što su njihova naselja u drugim delovima enklave bombardovana. Preko 37.000 Palestinaca je ubijeno od početka rata, prema zdravstvenim vlastima Gaze. Sukob je počeo kada je Hamas pokrenuo iznenadne napade na južna izraelska sela, ubivši više od 1.100 ljudi i vrativši stotine talaca u Gazu.

Subotnja zaseda bila je najsmrtonosniji incident za ID od januara, kada je 21 vojnik poginuo u eksploziji u kojoj su se srušile dve zgrade. Više od 300 izraelskih vojnika je poginulo od početka borbi u Gazi.

Zasjeda je bila usmjerena na oklopni konvoj koji je navodno išao prema nekim zgradama koje je IDF zauzela rano u subotu ujutro. Pripadnici izraelske 401. oklopne brigade ubili su oko 50 naoružanih napadača u noćnoj ofanzivi na severozapadni Tal al-Sultan, tvrdi IDF. Vojnici su planirali da se odmore u zarobljenim zgradama.