Vučić: Priština od 4. septembra zaustavlja primenu Vašingtonskog sporazuma

Vučić: Priština od 4. septembra zaustavlja primenu Vašingtonskog sporazuma

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je na Bledu da ga brine činjenica da Priština kreće u novu akciju lobiranja za priznanje, kao i za prijem u međunarodne organizacije.

Aleksandar Vučić je, u izjavi novinarima nakon razgovora sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom i učešća na panelu posvećenom budućnosti EU na Bledu , rekao da ga brinu informacije o implementaciji Vašingtonskog sporazuma.

„Brine me činjenica, a dobili smo informacije, ne od Miroslava Lajčaka, već iz obaveštajnih izvora da Priština od 4. septembra u potpunosti zaustavlja dalju implementaciju Vašingtonskog sporazuma“, rekao je Vučić u izjavi novinarima.

Naveo je da Priština kreće u novu akciju lobiranja za priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti, kao i sa zahtevima da budu prihvaćeni u međunarodnim organizacijama od Interpola do Uneska.

To će, uveren je predsednik, uneti dodatnu nestabilnost u regionu, a naše je da se na to pripremimo.

Vučić je poručio da će se Srbija kad god bude bila pozvana u Brisel odazvati i da će biti spremna za razgovor. Napomenuo je da je premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija video sa bine u publici.

Predsednik Vučić rekao je da je nedvomisleno da su evropske integracije Srbije povezane sa pitanjem Kosova.

„Ne možemo da budemo deo EU dok ne rešimo odnose sa Prištinom i to je jasno svakome i ne treba da se lažemo“, objasnio je Vučić.

Naglasio je da će razgovori sa Prištinom biti nastavljeni na tehničkom nivou i da očekuje da će uskoro Lajčak posetiti Beograd i Prištinu.

Predsednik je izrazio uverenje da će Zapadni Balkan biti više na agendi Evropske unije, nego što je to bio slučaj prošle godine.

„To čak i ovde na Bledu možete da osetite“, rekao je Vučić i zahvalio organizatorima što su mu dozvolili da iznese ideje Srbije, ali i regiona Zapadnog Balkana.

„Govorio sam istinu, kao što sam postavio neka pitanja na koja nema odgovora, u vezi sa rastom, šta će biti posle odlaska nemačke kancelarke Angele Merkel“, rekao je Vučić.