U Novom Pazaru otvoren turski konzulat

U Novom Pazaru otvoren turski konzulat

Konzulat Turske u Novom Pazaru otvoren je u prisustvu ministara spoljnih poslova Srbije i Turske, Nikole Selakovića i Mevluta Čavušoglua koji je ocenio da je danas istorijski dan.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan obratio se video porukom i istakao da će konzulat dodatno doprineti razvoju odnosa Turske i Srbije, da će biti na usluzi državljanima Turske, ali i braći u Sandžaku koju vidi kao most prijateljstva između Turske i Srbije.

Erdogan je rekao da svi svedoče da jaka emotivna povezanost utiče na odnose Turske i Srbije i poručio da će se i konzulat odraziti na povezanost dve zemlje čiji se odnosi razvijaju na principu „vin-vin“ pozicije.

„Mi, Srbe, Hrvate, Bošnjake i Albance i sve ostale narode koji žive na prostoru Balkana vidimo kao prijatelje s kojima smo vekovima živeli zajedno i s kojima ćemo i u budućnosti sarađivati na svim poljima“, proučio je Erdogan.

On je naveo da balkanske narode očekuje prosperitetna budućnost ako budu delovali u duhu prijateljstva, solidarnosti i saradnje.

Ministar Selaković preneo je „srdačne pozdrave predsednika Aleksandra Vučića“ koji se danas na Bledu „bori za bolju budućnost celog regiona“ i preneo njegovu poruku da su odnosi Srbije i Turske veoma važni, kao i dobri odnosi sa Bošnjacima.

Kako je rekao, ove godine navršava se 142 godine diplomatskih odnosa dve zemlje, koji je dostigao najviši nivo koji odlikuju „poverenje, prijateljstvo i uzajamna saradnja“.