Trampov trijumfalni povratak na Kapitol Hil: Susreti sa republikancima u Predstavničkom domu i Senatu

Trampov trijumfalni povratak na Kapitol Hil: Susreti sa republikancima u Predstavničkom domu i Senatu

Donald Tramp se trijumfalno vratio na Kapitol Hil kako bi se sastao sa republikancima u Predstavničkom domu i Senatu, što je njegov prvi dolazak otkako je 6. januara 2021. godine pozvao svoje pristalice da se „pakleno bore“ pre napada na Kapitol. Usprkos federalnim optužbama za zaveru da poništi izbore 2020. i nedavnoj presudi u nepovezanom slučaju tajnog novca, Tramp je stigao kao pretpostavljeni kandidat stranke za predsedničke izbore 2024. godine.

Predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson, koji je vodio jednu od tužbi za osporavanje izbora 2020, izjavio je: „Uzbuđeni smo što se Tramp vratio“. Tramp planira izlaganja o pitanjima koja su centralna za njegovu kampanju, uključujući masovne deportacije imigranata i smanjenje poreza.

Tokom posete, Tramp će se obratiti i na poslovnom okruglom stolu u centru grada, gde će razgovarati o potencijalnim prioritetima za novu administraciju Bele kuće. Njegovi privatni sastanci sa republikancima iz Predstavničkog doma i Senata simbolizuju njegov povratak kao ključne političke figure uprkos njegovoj ulozi u događajima 6. januara.

Bivši policajac američkog Kapitola Hari Dan, koji se kandidovao za Kongres kao demokrata nakon 6. januara, izjavio je da Trampov povratak pokazuje „nedostatak okosnice“ zakonodavaca koji „stavljaju stranku i osobu iznad zemlje“.

Uoči Trampovog dolaska, republikanski lideri su se sastali kako bi utvrdili potencijalne prioritete. Odlazeći lider Senata Mič Mekonel, koji je nekada okrivio Trampa za napad na Kapitol, sada podržava njegovu kandidaturu. Senatorka Suzan Kolins iz Mejna i senatorka Lisa Murkovski iz Aljaske, koje su glasale za opoziv Trampa, neće prisustvovati sastanku.

Senator Bill Cassidi iz Luizijane izjavio je da se očekuje da će Tramp biti sledeći predsednik i da se mora raditi zajedno, dok je senator Thom Tillis iz Severne Karoline, koji je povremeno bio protiv Trampa, rekao da očekuje nesporan sastanak jer se republikanci nadaju većini u Senatu.

Republikanci se sve više okupljaju oko Trampa, nadajući se njegovoj pobedi na izborima 2024. godine, dok Tramp obećava odmazdu protiv američkog Ministarstva pravde i pomilovanje za osuđene za napad na Kapitol.