Sok od cvekle podstiče cirkulaciju kod žena u postmenopauzi

Sok od cvekle podstiče cirkulaciju kod žena u postmenopauzi

Nakon što žene prođu kroz menopauzu, njihov rizik od srčanih oboljenja se dramatično povećava. Da bi poboljšali i podržali zdravlje srca i krvnih sudova kod žena u postmenopauzi, istraživači sa Penn State-a su proučavali da li sok od cvekle može poboljšati funkcionisanje krvnih sudova.

Rezultati objavljeni danas u Frontiers in Nutrition pokazuju da svakodnevna konzumacija soka od cvekle kod žena u postmenopauzi može poboljšati funkciju krvnih sudova dovoljno da smanji budući rizik od srčanih oboljenja.

Sok od cvekle sadrži visok nivo nitrata, koje telo pretvara u azot oksid. Azot oksid pomaže krvnim sudovima da se prošire, što olakšava protok krvi kroz cirkulatorni sistem. Poznato je da je sposobnost azotnog oksida da širi krvne sudove posebno korisna tokom perioda ograničenog protoka krvi i isporuke kiseonika, kao što je tokom srčanog udara, prema istraživačima.

David Proctor, profesor kineziologije i fiziologije u Penn State, i Jocelin Delgado Spicuzza, koja je doktorirala iz integrativne i biomedicinske fiziologije u Penn State u maju, predvodili su interdisciplinarni tim istraživača koji su testirali kako sok od cvekle bogat nitratima utiče na zdravlje krvnih sudova kod 24 žene u postmenopauzi u 50-im i 60-im godinama.

„Nakon menopauze, žene više ne proizvode estrogen, koji pomaže u održavanju azotnog oksida u telu“, rekao je Delgado Spikuca, prvi autor istraživanja i aktuelni menadžer istraživačkog projekta centra SAFE-T. „Ovaj gubitak proizvodnje azotnog oksida doprinosi značajnom povećanju rizika od srčanih oboljenja kod žena u postmenopauzi. Hrana bogata nitratima — posebno cvekla — istražuje se kao prirodan, nefarmaceutski način za zaštitu srca i krvnih sudova.“

Nitrat je odobreni aditiv za hranu za neke prehrambene proizvode životinjskog porekla, kao što je prerađeno meso. Međutim, nitratni aditivi za hranu i konzervansi su strogo regulisani zbog njihovog potencijala da izazovu rak, kaže Delgado Spicuzza.

Nasuprot tome, biljke poput cvekle, spanaća i zelene salate prirodno akumuliraju nitrate iz zemlje. Ovi biljni izvori nitrata imaju kardiovaskularne prednosti jer ljudsko telo može da pretvara nitrate iz biljaka u azot-oksid, što ne može da uradi sa nitratom koji se dodaje mesu.

U ovoj studiji, učesnici su testirali svoju vaskularnu funkciju u Penn State kliničkom istraživačkom centru, a zatim su konzumirali dve boce soka od cvekle od 2,3 unce kao početnu dozu, a zatim jednu bocu svakog jutra tokom nedelju dana. Svi učesnici su konzumirali koncentrovani sok od cvekle, pri čemu je svaka porcija davala nitrata koliko i tri velike cvekle. Nekoliko nedelja kasnije, učesnici su pili sok od cvekle sa uklonjenim nitratom.

Ni istraživači ni učesnici nisu znali koji sok se konzumira u vreme testiranja. Dan nakon poslednje doze, učesnici su se vratili na testiranje svoje vaskularne funkcije. Istraživači su uporedili koliko su se krvni sudovi proširili za svaku ženu kada su konzumirale i nisu konzumirale sok od cvekle bogat nitratima.

Istraživači su koristili ultrazvučni senzor da prate kako krv teče kroz brahijalnu arteriju – koja se nalazi u nadlaktici i snabdeva krvlju šake – tokom stres testa u kojem je protok krvi bio ograničen u podlaktici svakog učesnika na pet minuta. Kada je ograničenje uklonjeno, istraživači su ponovo izmerili kako se protok krvi promenio u brahijalnoj arteriji.

Rezultati su pokazali da svakodnevno konzumiranje soka od cvekle bogatog nitratima poboljšava protok krvi u poređenju sa onim kada su učesnici pili sok od cvekle bez nitrata. Istraživači su rekli da bi ovaj nivo poboljšane funkcije krvnih sudova – ako bi se mogao održati tokom godina u postmenopauzi – mogao značajno smanjiti rizik od srčanih bolesti. Rekli su da dugoročne zdravstvene koristi soka od cvekle u ovom trenutku nisu proučavane, ali su potvrđene dugoročne koristi povrća bogatog nitratima.

„Žene će možda morati da konzumiraju sok od cvekle svakodnevno – ili čak i češće – da bi iskusile sve potencijalne kardiovaskularne koristi“, rekao je Proctor. „Ipak, ovo istraživanje pokazuje da sok od cvekle može biti veoma koristan u zaštiti zdravlja krvnih sudova žena srednjih godina tokom perioda ubrzanog rizika od srčanih bolesti.“

Ova studija je uključivala žene koje se smatraju ranom postmenopauzom, ili jednu do šest godina nakon menopauze, i kasnom postmenopauzom, šest ili više godina nakon menopauze. Žene u kasnoj postmenopauzi su videle iste prednosti kao i grupa u ranoj postmenopauzi.

Delgado Spikuca je rekao da je istraživački tim bio posebno uzbuđen što je otkrio da sok od cvekle poboljšava zdravlje krvnih sudova kod žena koje su prošle kroz menopauzu godinama ranije. Neki tretmani za zaštitu kardiovaskularnog zdravlja kod žena u postmenopauzi — poput hormonske terapije — su bezbedni samo tokom prvih nekoliko godina nakon menopauze. Nakon toga, hormonska terapija može povećati rizik od raka i moždanog udara.

„Neki kliničari već preporučuju sok od cvekle muškarcima i ženama sa visokim krvnim pritiskom“, rekao je Delgado Spikuca. „Pružajući siguran i efikasan način za poboljšanje funkcije krvnih sudova, cvekla bi mogla da pomogne u održavanju kardiovaskularnog zdravlja kod žena u postmenopauzi. Kada uzmete u obzir da je većina žena u postmenopauzi najmanje trećinu svog života, možete početi da shvatate potencijalni značaj ovi rezultati“.

Delgado Spicuzza je osvojila nagradu srednjoatlantskog američkog koledža za sportsku medicinu 2023. godine za svoju prezentaciju o ovom istraživanju u jesen 2023. Ona je rekla da je zahvalno videti da ovo istraživanje rezonuje kod drugih istraživača, a posebno kod žena u studiji, koji kao da je prihvatio potencijal soka od cvekle.

„Nekoliko učesnika je reklo da nameravaju da nastave da konzumiraju sok od cvekle nakon završetka studije“, rekla je ona. „Izgleda da postoji stvarna želja žena u postmenopauzi da podrže svoje kardiovaskularno zdravlje bez uzimanja dodatnih lekova. Delimično, verujem da cvekla može biti besplatna hrana za poboljšanje zdravlja krvnih sudova kod miliona žena kako stare.“