‘Pametna’ hemija omogućava reciklažu umreženih gumenih materijala

‘Pametna’ hemija omogućava reciklažu umreženih gumenih materijala

Naučnici Nacionalne laboratorije Oak Ridž su genijalno stvorili održiv, mekan materijal kombinovanjem gume sa drvenim ojačanjima i ugradnjom „pametnih“ veza između komponenti koje se otključavaju na zahtev. Pametne veze omogućavaju toploti da otključa strukturu, omogućavajući materijalu da teče za brzu kružnu proizvodnju, koja u suštini reciklira materijale nazad u ekonomiju umesto da ih odbacuje.

Rad je objavljen u časopisu Hemija polimera.

„Razvili smo ‘pametni’ polimer koristeći 100% sirovine na bazi biologije u reaktivnom procesu bez rastvarača“, rekao je Sargun Roheval, diplomirani student na Bredesen centru Instituta za inovacije u Tenesiju-Oak Ridž koji radi sa Amitom Naskarom, vođom ORNL-ove grupe za ugljenik i kompozite.

„Za razliku od konvencionalnih elastomera koji se ne mogu reciklirati, ORNL-ov materijal – kada se zagreje iznad 250 stepeni Farenhajta – brzo prelazi u materijal koji se može reformisati i koji se može ubrizgati u kalupe ili 3D štampati.

Zatim će tim proučavati kako da prilagodi ove elastomere koji se mogu reciklirati za njihove poboljšane mehaničke performanse i povećanu otpornost na toplotu. „To znanje bi omogućilo različite kompozitne proizvode ojačane vlaknima, njihovo zavarivanje i 3D štampanje“, rekao je Naskar.