Industrija iskopavanja zlata suočava se sa izazovima: Pronalaženje novih depozita postaje teže

Industrija iskopavanja zlata suočava se sa izazovima: Pronalaženje novih depozita postaje teže

Industrija iskopavanja zlata se suočava sa sve većim izazovima u održavanju rasta proizvodnje, s obzirom na to da pronalaženje novih depozita postaje sve teže, navodi se u izveštaju Svetskog saveta za zlato (VGC), koji je citiran u nedelju na CNBC-u.

Podaci trgovinskog udruženja ukazuju da je proizvodnja rudnika zlata porasla samo za 0,5% u 2023. godini u poređenju sa prethodnom godinom. Dok je rast iznosio 1,35% u 2022. godini, godinu dana ranije porastao je za 2,7%.

Glavni tržišni strateg VGC-a, Džon Rid, izjavio je za CNBC da je u prvom tromesečju 2024. godine zabeležen rekordan porast proizvodnje rudnika od 4% u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, on ističe da je šira slika o proizvodnji rudnika takva da je efektivno dostigla plato oko 2016. ili 2018. godine, nakon čega nije zabeležen značajan rast.

Rid naglašava da je sve teže pronaći nova nalazišta zlata širom sveta, s obzirom na to da su mnoga potencijalna područja već istražena. Eksploatacija zlata velikih razmera zahteva značajna istraživanja i razvoj, a samo oko 10% otkrića sadrži dovoljno ležišta da opravda eksploataciju.

Takođe, mnogi rudarski projekti zahtevaju izgradnju infrastrukture kao što su putevi, struja i voda, što dodatno otežava proces.

Cena zlata je dostigla rekordne vrednosti prošlog meseca, dostižući skoro 2.450 dolara po unci, u svetlu rastućih globalnih geopolitičkih tenzija. U ponedeljak, plemeniti metal se trgovao po ceni od 2.330 dolara po unci.