Ružić: Svakog petka presek stanja u školama i plan kako će se ići na nastavu sledeće sedmice

Ružić: Svakog petka presek stanja u školama i plan kako će se ići na nastavu sledeće sedmice

Sutra je 1. septembar. U većini škola u Srbiji, posle godinu i po dana, osnovci i srednjoškolci će krenuti na nastavu, kao pre korone. Časovi će trajati 45 minuta, a prvi put, u svim školama, sutra će biti intonirana himna Bože pravde. Ministar Branko Ružić otkriva da li je uprkos zabrinjavajućoj epidemijskoj situaciji, sve spremno za sutrašnji dan.

Oko 850.000 dece i mladih, 64.500 prvaka i 105.000 zaposlenih čeka sutrašnji dan i početak školske godine. Da li je zeleno svetlo na semaforu u ovom trenutku u većini škola u Srbiji?

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a u da će u najvećem delu Srbije biti zeleno svetlo za početak školske godine, a da je najvažnije da će časovi trajati 45 minuta i da će rad početi na tradicionalan način.

Prema njegovim rečima, takođe je bitno da ćemo početi intoniranjem himne, jer je veoma potrebno da budemo svesni svog identita.

„Postoji pozitivna trema i zahvalio bih se svima na prethodnoj školskoj godini jer su i đaci i nastavnici pokazali ozbiljnost“, naveo je ministar dodao da se nada da ako svi budu odgovorni i solidarni da će biti u zelenoj zoni.

Ružić je istakao da je pored zdravlja najvažnije obrazovanje naše dece i sa tim se ne može eksperimentisati.

Napomenuo je da će se na najprikladniji način pratiti epidemiološka situacija u školama, kao i mere i na osnovu toga opredeljivaće se u koju zonu će biti određena lokalna samouprava.

„Svakog petka će biti presak stanja i odlučivaće se za sledeću nedelju kako će đaci ići u školu“, rekao je Ružić.

Podsetio je na odluke Kriznog štaba da vakcinisani nastavnici ne moraju da nose maske sve vreme u učionici, sem kada priđu nekome na manje od metar i po, deca u učionici, takođe ne moraju da nose maske dok ne govore.

Naglašava da nevakcinisani nastavnici moraju da nose zaštitne maske non-stop.