Modi najavio fokus na odbranu tokom trećeg mandata: Indija jača saradnju sa SAD

Modi najavio fokus na odbranu tokom trećeg mandata: Indija jača saradnju sa SAD

Nakon nedavne pobede na indijskim izborima, premijer Narendra Modi je razjasnio planove za svoj treći mandat, ističući kontinuirani fokus na jačanje vojne pripravnosti i uticaja zemlje.

Ova najava pozitivno je primljena od strane Sjedinjenih Američkih Država i drugih saveznika, s obzirom na sve veći angažman Kine na moru i u indo-pacifičkom regionu.

Premijer Modi je najavio prioritete vlade u proširenju odbrambene proizvodnje i izvoza, s ciljem smanjenja zavisnosti od uvoza oružja i postizanja samoodrživosti u sektoru odbrane.

Saradnja u odbrani između SAD i Indije je značajno unapređena tokom Modijevog mandata, posebno kroz bezbednosnu grupu Kuad, koja uključuje i Australiju i Japan.

Ovaj partnerski odnos koristi SAD u suočavanju sa izazovima koje predstavlja Kina, dok istovremeno jača odbrambeni potencijal Indije u susretu sa moćnijim rivalom.

Analitičar odbrane Rahul Bedi ističe da je Indija postala ključni saveznik Amerike, a indijska mornarica igra značajnu ulogu u regionu Indijskog okeana.

Odnosi u oblasti odbrane bili su visoko na listi prioriteta američkog predsednika Džoa Bajdena prilikom čestitke Modiju na izbornom trijumfu.

Bela kuća je potvrdila da će savetnik za nacionalnu bezbednost, Džejk Salivan, uskoro posetiti Nju Delhi radi daljeg unapređenja zajedničkih prioriteta SAD i Indije.

Nakon sukoba između indijskih i kineskih trupa 2020. u dolini Galvan u regionu Ladaka, Kina je postala dugoročni strateški izazov za Indiju kako na granici, tako i u Indijskom okeanu.

Indija je revidirala svoje odbrambene partnere i fokusirala se na suprotstavljanje sve većem kineskom uticaju u indo-pacifičkom regionu, u skladu sa stručnjacima.

Peking jača veze sa zemljama poput Pakistana, Nepala, Bangladeša, Maldiva i Šri Lanke, što predstavlja zabrinutost za Indiju i može dovesti do povećanja konkurencije u Indijskom okeanu.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, Mao Ning, istakla je važnost stabilnih odnosa između Indije i Kine za mir i razvoj regiona.

Modi će se sada suočiti sa jačom opozicijom i morati da se osloni na koalicione partnere nakon loših rezultata na izborima, pri čemu će Kongresna stranka biti kritična prema pitanju granice sa Kinom.

Njegova vlada teži jačanju privatnog sektora u proizvodnji odbrane, raznolikosti u nabavci oružja i modernizaciji vojske, u cilju jačanja sposobnosti odbrane zemlje.

Indija je lansirala prvi nosač aviona domaće proizvodnje kao deo strategije za suprotstavljanje rastućoj pomorskoj moći Kine, dok se okreće ka različitim izvorima nabavke odbrane poput SAD, Francuske i Izraela.

Sarađujući sa Hindustan Aeronautics, Dženeral elektrik će proizvoditi motore za borbene avione u skladu sa dogovorom koji je postignut sa Indijom.

Na odbrambenoj konferenciji Shangri-La u Singapuru, američki ministar odbrane Lojd Ostin istakao je blisku saradnju između SAD i Indije u oblasti odbrane.