Dan D: Obeležavanje 80 godina od istorijskog iskrcavanja saveznika pod senkom rata u Ukrajini

Dan D: Obeležavanje 80 godina od istorijskog iskrcavanja saveznika pod senkom rata u Ukrajini

Dok dan polako blijedi za generaciju koja je doživela Dan D, sunce će ponovo obasjati plaže u Normandiji gde su se odigrali ključni trenuci Drugog svetskog rata. Ovaj istorijski događaj, koji je označio prekretnicu u borbi protiv tiranije Adolfa Hitlera, ponovo se sećaju kako stari, tako i mladi, sada svedoci rata u Evropi, posebno u Ukrajini.

Sve manje je preostalih veterana Drugog svetskog rata koji mogu da prisustvuju obeležavanju godišnjice iskrcavanja saveznika 6. juna 1944. godine. Ovaj put, događaj je obavijen senkom ruske invazije na Ukrajinu, koja je razorila nade u trajni mir u Evropi. Dana D, koji se obeležava više od 80 godina kasnije, postaje simbol sećanja na hrabrost i žrtve koje su dovele do konačnog sloma nacističke vlasti.

Dok se stariji veterani prisećaju svojih ratnih dana i oplakuju svoje drugove sahranjene na normandijskim grobljima, prisustvo ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na ceremonijama Dana D, zajedno sa svetskim liderima kao što je predsednik SAD Džo Bajden, dodatno naglašava povezanost između prošlosti i sadašnjosti. Kombinacija jezive prošlosti Drugog svetskog rata i teških trenutaka koje prolazi Ukrajina stvara duboku emotivnu vezu na ovom obeležavanju.

Dok sunce izlazi nad plažama gde su se odigrale ključne bitke, a saveznici su koračali ka oslobođenju, svet se setio hrabrosti i žrtava koje su dovele do slobode. Danas, dok se suočavamo sa izazovima modernog doba, važno je ne zaboraviti lekcije iz prošlosti i ceniti doprinos onih koji su se hrabro borili za slobodu i mir.