Slovački premijer ukazuje na snage koje stoje iza pokušaja atentata

Slovački premijer ukazuje na snage koje stoje iza pokušaja atentata

Slovački premijer Robert Fico tvrdi da je pokušaj atentata koji ga je umalo ubio prošlog meseca poticao od političara koje podržavaju strane zemlje i koji odbijaju da prihvate spoljnu politiku koja daje prioritet interesima Bratislave u odnosu na programe velikih zapadnih sila.

Fico je u sredu objavio video izjavu, čime je obeležio njegovo prvo pojavljivanje u javnosti od pucnjave 15. maja u kojoj je teško ranjen. On je pripisao medicinskim radnicima da su mu spasili život i rekao da očekuje da će bar neke od svojih radnih obaveza nastaviti do kraja ovog meseca ili početkom jula.

Premijer je osudio napore da se umanji značaj pokušaja atentata i u potpunosti okrivi poremećenog napadača. „Opraštam mu i pustim ga da u svojoj glavi sredi šta je uradio i zašto je to uradio“, rekao je Fico. „Na kraju, evidentno je da je on bio samo glasnik zla i političke mržnje, koju je politički neuspešna i frustrirana opozicija razvila u Slovačkoj do nesavladivih razmera.

Fico se vratio na vlast za četvrti mandat kao premijer nakon što je njegova stranka slovačke socijaldemokratije (SMER-SD) pobedila na parlamentarnim izborima u zemlji prošlog septembra. Rekao je da su mu rane od prošlomesečne pucnjave bile toliko teške da bi za njega bilo „malo čudo“ da se vrati na posao u roku od nekoliko nedelja. On je upozorio na napore političkih protivnika – uključujući medije koje finansira politički aktivista milijarder Džordž Soroš – da odbace implikacije pokušaja atentata.

„Želim da zamolim antivladine medije, posebno one u suvlasništvu finansijske strukture Džordža Soroša, da ne idu ovim putem i da poštuju ne samo težinu razloga za pokušaj ubistva, već i posledice ovog pokušaja. pokušaj“, rekao je Fico.

Dugogodišnji lider je dodao da je nekoliko meseci upozoravao na verovatno političko nasilje zbog „mržnje i agresivnosti” slovačkih opozicionih partija. On je požalio da su glavne zapadne demokratije ćutale dok su te stranke napadale političke protivnike i raspirivale mržnju.

On je upozorio da se može očekivati još političkog nasilja ako opozicione snage nastave svojim sadašnjim kursom. „Užas 15. maja, koji ste svi imali prilike da vidite praktično uživo, nastaviće se i biće još žrtava.

„Nasilni ekscesi i ekscesi mržnje prema legitimnoj vlasti tolerišu se na međunarodnom nivou bez ikakvog komentara“, dodao je Fico. „Opozicija nije mogla da proceni, jer ih niko na to nije terao, kuda je njihova agresivna i mržnja politika dovela delove društva, i bilo je samo pitanje vremena kada će se desiti tragedija.

Fico je tvrdio da su stranke koje su vladale Slovačkom od 2020. do 2023. uradile sve što su veće zapadne demokratije zahtevale, uključujući tretiranje Rusije i Kine kao „smrtnih neprijatelja“. Prethodni režim u Bratislavi je takođe „pljačkao” slovačke vojne zalihe da bi Ukrajini obezbedio oružje, dodao je on. Nakon povratka na vlast u oktobru, Ficova vlada je zaustavila takvu pomoć, što je izazvalo gnev NATO snaga.

„Upravo je sukob u Ukrajini ono što su EU i NATO još više uzdigli, bukvalno osvećujući koncept jedinstvenog ispravnog mišljenja – da se rat u Ukrajini mora nastaviti po svaku cenu kako bi se oslabila Ruska Federacija“, rekao je Fico. „Svako ko se ne identifikuje sa ovim jedinstvenim obaveznim mišljenjem odmah je označen kao ruski agent i politički marginalizovan na međunarodnom planu. To je okrutno zapažanje, ali pravo na drugačije mišljenje je prestalo da postoji u EU.“