Novinar Vuk Cvijić: „Nije normalno da nema snimaka, ali nije neočekivano u ovoj sredini“

Novinar Vuk Cvijić: „Nije normalno da nema snimaka, ali nije neočekivano u ovoj sredini“

Novinar nedeljnika „Radar“ Vuk Cvijić, koji je prošle nedelje fizički napadnut od strane direktora Srpskog telegrafa Milana Lađevića, izjavio je da je neprihvatljivo da policija ne dostavi snimke sa nadzornih kamera u centru Beograda. Cvijić je u emisiji Newsnight na N1 istakao da je kontaktirao policiju u vezi sa prikupljanjem dokaza, ali nije dobio odgovor.

„To nije normalno, ali u sredini u kojoj živimo nije neočekivano. Nemamo zaštitu institucija, one ne funkcionišu u nekim slučajevima“, rekao je Cvijić, koji je i dobitnik ovogodišnje nagrade Stanislav Staša Marinković.

Napad na Cvijića dogodio se u Kosovskoj ulici, delu grada koji je pokriven brojnim kamerama. Ipak, snimci još nisu dostavljeni, što Cvijić vidi kao deo šireg problema nedostatka institucionalne zaštite i transparentnosti.

Podsećamo, Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu dostavljen je izveštaj policijske stanice Stari grad sa delimično preduzetim radnjama, ali bez snimaka sa nadzornih kamera. Cvijić je istakao da je već pisao o sličnim slučajevima gde su ključni dokazi nestajali, poput stradanja Stanike Gligorijević kod Doljevca.

Cvijić je takođe kritikovao rad tabloida, navodeći da oni služe kao propagandni servisi za proganjanje različitih ljudi, te da je pritisak na novinare sve veći. Kao primer, pomenuo je napad na novinara Uglješu Bokića iz Danasa na dan izbora.

Osvrćući se na izjavu predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić, koja je rekla da je „novinar napao novinara“, Cvijić je rekao da je neobično da se novinari fizički obračunavaju. On smatra da će pritisci rasti s obzirom na reakcije i odgovore vlasti.

Tribina podrške i solidarnost kolega, kako je rekao, mnogo mu je značila, naglašavajući da bez međusobne podrške novinari ne bi mogli da se suočavaju sa trenutnim izazovima. Cvijić je zaključio da je gušenje medija očigledna namera vlasti, a da su slučajevi poput njegovog pokazatelj dubokih problema u društvu i institucijama.