Gutereš: Industriji fosilnih goriva kao ‘kumovima klimatskog haosa’ uvesti poseban porez

Gutereš: Industriji fosilnih goriva kao ‘kumovima klimatskog haosa’ uvesti poseban porez

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je danas da se industriji fosilnih goriva kao „kumovima klimatskog haosa“ uvede specijalan porez radi finansiranja borbe protiv globalnog zagrevanja.

Prethodno je danas Svetska meteorološka zajednica predvidela postojanje 80-odstotne šanse da će prosečna globalna temperatura već do 2028. godine premašiti limit od 1,5 Celzijusa koji je postavljen na Klimatskom samitu u Parizu.

U govoru tempiranom za Svetski dan zaštite životne sredine, Gutereš je više puta pomenuo pretnju od klimatskih promena i naglasio da se globalne emisije ugljen-dioksida moraju svake godine obarati za devet odsto zaključno sa 2030. godinu da dogovoreni limit od 1,5 Celzijusa ne bi bio probijen.

Sagorevanje fosilnih goriva – nafte, gasa i uglja – glavni je faktor koji doprinosi globalnom zagrevanju.

Gutereš je pozvao napredne ekonomije u Grupi 20 zemalja – koje će se sastati u Brazilu sledećeg meseca – da preuzmu vođstvo na planu borbe protiv klimatskih promena.

„Ne možemo da prihvatimo budućnost u kojoj su bogati zaštićeni i klimatizovanim oazama, dok ostatak čovečanstva trpi udarce smrtonosnih vremenskih uslova u zemljama u kojima više nema mogućnosti da se živi“, rekao je Gutereš.