Lečenje mozga: Biotehnologija za testiranje nove terapije za moždani udar

Lečenje mozga: Biotehnologija za testiranje nove terapije za moždani udar

Biotehnološka firma iz Seviklija u Pensilvaniji, koja ima 3 godine, udružila se sa bostonskom bolnicom kako bi testirala novu kombinaciju lekova, koja obećava da će pomoći osobama oslabljenim od moždanog udara.

Neuro-Innovators LLC sarađuje sa bolnicom za rehabilitaciju Spaulding da proceni efikasnost terapije NIV-001 kompanije Neuro-Innovators za poboljšanje i vraćanje mobilnosti i funkcije izgubljene usled pucanja ili blokiranog suda u mozgu, što uzrokuje moždani udar. Oko 750.000 ljudi doživi moždani udar svake godine u SAD, a dve trećine od više od sedam miliona preživelih od moždanog udara ostane invalidno, prema Fondaciji za svest o moždanom udaru, neprofitnoj organizaciji sa sedištem u Kembelu u Kaliforniji.

Spaulding je deo zdravstvenog sistema Mass General Brigham, a vodeći istraživač studije je King Mei Vang, lekar istraživač u Odeljenju za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju na Mass General Research Institute.

Kombinacija tri leka kompanije Neuro-Innovators će se primenjivati u piluli jednom dnevno za 40 osoba sa motornim invaliditetom koji se oporavljaju od moždanog udara. Oni će uzimati lek dok prolaze kroz standardne protokole rehabilitacije za moždani udar.

Tri leka koja se koriste u terapiji već su odobrena od strane Uprave za hranu i lekove, što će ubrzati komercijalizaciju novog proizvoda. Neuro-inovatori će slediti brzi put FDA za odobrenje proizvoda, koji je dizajniran da poboljša neuroplastičnost mozga i zarastanje nakon traume. Kompanija procenjuje veličinu tržišta na više od 20 milijardi dolara.

„To je ogromna nezadovoljena potreba“, rekao je veteran preduzetnik i izvršni direktor Hovison Šreder, koji je osnovao Neuro-Innovators sa lekarom Piterom Dojlom. „Niko nije spojio ove lekove.“

Dr Dojl takođe služi kao glavni medicinski službenik u kompaniji.

Neuro-inovatori zapošljavaju osam radnika na određeno vreme. Kompanija je prikupila 100.000 dolara u prvoj rundi prošle godine, ali još nije ostvarila profit.

Šreder je ranije bio izvršni direktor i član odbora Neuro Kinetics Inc. sa sedištem u O’Hari, alata za procenu povreda mozga. Neurolign Technologies Inc., sa sedištem u Torontu, kupio je Neuro Kinetics 2019.