Netanjahu pozvan u Kongres SAD

Netanjahu pozvan u Kongres SAD

Lideri američkog Kongresa pozvali su izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da se obrati na zajedničkoj sednici Kongresa u znak podrške zapadnom Jerusalimu usred političke podele oko izraelske vojne operacije u Gazi. Poziv je proširen kako bi se istaknula solidarnost Amerike sa Izraelom, a datum govora još nije određen.

Pismo koje je objavio predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson, potpisali su lider većine u Senatu Čak Šumer, lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel i lider demokrata u Predstavničkom domu Hakim Džefris. Ova inicijativa već neko vreme privlači pažnju.

Netanijahuova planirana poseta izazvala je podeljena mišljenja među zakonodavcima, posebno unutar demokratske stranke. Dok neki podržavaju snažnu jevrejsku državu u regionu, drugi izražavaju zabrinutost zbog stanja ljudskih prava u Izraelu.

Čak Šumer se pridružio pozivu nakon odlaganja, iako je ranije kritikovao Netanijahua zbog vojnog sukoba između Izraela i Hamasa. On je javno pozvao na nove izbore, tvrdeći da aktuelna vlada previše olako prihvata civilne žrtve u Gazi, što dovodi do smanjenja podrške Izraelu širom sveta.

Sedmični sukob između Izraela i Hamasa, koji traje od oktobra prošle godine, izazvao je zabrinutost u Sjedinjenim Američkim Državama i širom sveta. Zdravstvene vlasti u Gazi tvrde da je vojna operacija izraelskih snaga odnela više od 36.000 života. Međunarodni krivični sud je u maju optužio Netanijahua i njegovog ministra odbrane, zajedno sa liderima Hamasa, za ratne zločine.

U maju, nekoliko demokratskih kongresmena je izrazilo protivljenje ideji Netanijahuove posete. Jim Himes, član Komiteta za obaveštajne poslove, izjavio je da bi Netanijahu trebalo da se fokusira na oslobađanje talaca umesto na diplomatske aktivnosti.

Den Kildi, kongresmen, izrazio je zabrinutost da bi Netanijahuov govor dodatno zakomplikovao već složenu situaciju, dok je bivša predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi jasno stavila do znanja da se protivi toj ideji.

Jan Šakovski, demokratska kongresmenka, nazvala je Netanijahua „pretnjom“ i izjavila da neće prisustvovati bilo kakvom događaju na kojem se on pojavi.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Džo Bajden, podržao je pravo Izraela da se brani od Hamasa, ali je kritikovao vojni pristup zemlje. Bajden je predstavio novi plan za prekid vatre u petak, ističući da bi to moglo dovesti do oslobođenja preostalih talaca u Gazi i okončanja neprijateljstava.