Vojska SAD dronovima napala Islamsku državu u Avganistanu

Vojska SAD dronovima napala Islamsku državu u Avganistanu

SAD su pokrenule napad bespilotnim letelicama protiv Islamske države u istočnom Avganistanu, saopštila je vojska, nakon što je u samoubilačkom bombaškom napadu na aerodrom u Kabulu u četvrtak poginulo 13 američkih vojnika i više od 100 avganistanskih civila.

Predsednik Džo Bajden obećao je u četvrtak da će Sjedinjene Države kazniti odgovorne za napad, rekavši kako je naredio Pentagonu da smisli planove za napad na počinitelje.

Centralna komanda SAD saopštila je da se udar dogodio u provinciji Nangarhar, istočno od Kabula i na granici s Pakistanom. Nije navedeno da li je cilj povezan s napadom na aerodrom. “Prvi pokazatelji su da smo ubili metu. Ne znamo za civilne žrtve”, navodi se u američkom vojnom saopštenju.

Islamska država ISIS -K, (K se odnosi na Khorasan, odnosno Horasan, istorijsku regiju u centralnoj Aziji koja takođe uključuje i Avganistan) militanata koji su se prethodno borili protiv američkih snaga u Siriji i Iraku, saopštila je da je izvršila napad u četvrtak u kojem je poginulo više od 100 ljudi – uključujući Avganistance koji su pokušavali da napuste zemlju.

Osim 13 poginulih američkih vojnika, 18 ranjenih prevezeno je u Nemačku, javlja Reuters.

Na aerodromu u Kabulu nalazi se otprilike 5.000 američkih vojnika koji pomažu u evakuaciji američkih građana, ugroženih Avganistanaca i drugih nacionalnosti. Evakuacija civila i stranih vojnika trebalo bi da se završi do 31. avgusta, roka koji je usaglašen s talibanima.