Kremlj: Putin i Tramp nisu u kontaktu

Kremlj: Putin i Tramp nisu u kontaktu

Nije bilo komunikacije između ruskog predsednika Vladimira Putina i američkog predsedničkog kandidata Donalda Trampa u vezi sa oslobađanjem zatvorenog američkog novinara ili bilo koje druge teme, saopštio je Kremlj u četvrtak.

„Naravno, Putin nema kontakte sa Donaldom Trampom“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima. On je to dao nakon što je Tramp u objavi na društvenim mrežama tvrdio da će Putin, nakon što ponovo osvoji mesto predsednika SAD u novembru, osloboditi novinara Volstrit džornala Evana Gerškoviča.

Novinar će „biti pušten skoro odmah nakon izbora, ali definitivno pre nego što preuzmem dužnost“, rekao je Tramp na Truth Social. „Biće kod kuće, na sigurnom i sa svojom porodicom. Vladimir Putin, predsednik Rusije, to će učiniti za mene, ali ne za bilo koga drugog i nećemo ništa da plaćamo!“

Peskov je odbacio Trampovo hvalisanje, rekavši da će svaka komunikacija sa američkim zvaničnicima u vezi sa potencijalnim oslobađanjem Amerikanaca optuženih za zločine u Rusiji biti obavljena u potpunoj tajnosti. „Možemo još jednom da konstatujemo ono što smo više puta govorili da se ti razgovori moraju voditi u potpunoj tišini i na apsolutno prikriven način. Ovo je jedini način da oni budu efikasni.“

Gerškoviča, američkog državljanina, uhapsila je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) zbog optužbi za špijunažu u martu 2023. Optužen je za prikupljanje državnih tajni u vezi sa vojno-industrijskim preduzećem u Jekaterinburgu. Ruski sud mu je nekoliko puta produžavao pritvor dok čeka suđenje.

Putin je ranije ove godine rekao u intervjuu sa američkim voditeljem podkasta Takerom Karlsonom da je Gerškovič „uhvaćen na licu mesta“ kako je prikupljao poverljive informacije za „specijalne službe SAD“. On je dodao da američke i ruske obaveštajne službe razgovaraju o mogućem oslobađanju Gerškovića, što bi zahtevalo izvesnu recipročnost od Vašingtona.

Tramp je ranije predvideo da će obezbediti Gerškovićevo oslobađanje, rekavši u prošlomesečnom intervjuu magazinu Tajm da će, za razliku od aktuelnog američkog predsednika Džoa Bajdena, moći da oslobodi novinara. „Odlično se slažem sa Putinom, ali reportera treba pustiti i on će biti pušten.

T.J. Duklo, viši savetnik Bajdenove kampanje za reizbor, tvrdio je da Trampa „nije briga“ za Amerikance koji su zatvoreni u Rusiji. Dodao je: „Za Donalda Trampa, ovi pogrešno zatvoreni Amerikanci su političko oružje i rekviziti koje koristi za svoju korist. Za Džoa Bajdena, oni su ljudska bića sa čijim voljenima i članovima porodice provodi vreme.“