Skarlet Johanson kaže da je ChatGPT glas „jezivo sličan“ njenom, OpenAI zaustavlja upotrebu

Skarlet Johanson kaže da je ChatGPT glas „jezivo sličan“ njenom, OpenAI zaustavlja upotrebu

OpenAI je najavio da će pauzirati upotrebu jednog od svojih glasova u ChatGPT-u nakon što je glumica Skarlet Johanson izrazila zabrinutost da glas „zvuči sablasno slično“ njenom. Ovaj glas, poznat kao Ski, bio je jedan od pet glasova dostupnih korisnicima ChatGPT-a.

Johanson je izjavila da je bila šokirana i ljuta kada je čula demo snimak glasa, rekavši da je glas bio toliko sličan njenom da su čak i njeni najbliži prijatelji i novinske kuće imali poteškoća da ih razlikuju. Glumica je takođe navela da je generalni direktor OpenAI-a, Sem Altman, kontaktirao u septembru i zatražio njeno odobrenje za korišćenje njenog glasa u sistemu, što je ona odbila.

OpenAI je objavio da radi na pauziranju Ski-a i istakao da su glasovi u ChatGPT-u namerno birani tako da ne oponašaju prepoznatljive glasove slavnih. Kompanija je saopštila da je glas Skija pripadao „različitoj profesionalnoj glumici“ čije ime nije objavljeno iz razloga privatnosti. Altman je u izjavi naveo da glas Skija nikada nije bio namenjen da zvuči kao Johansonov i da je bio uklonjen iz poštovanja prema glumici.

Glasovne mogućnosti za ChatGPT uvedene su u septembru, sa pet različitih glasova, a glasovni režim je prvobitno bio dostupan samo plaćenim pretplatnicima. U novembru, ova funkcija je postala besplatna za sve korisnike sa mobilnom aplikacijom.

Novi generativni AI model, GPT-4o, koji je najavljen od strane OpenAI, može oponašati ljudske kadence i emocionalna stanja u verbalnim odgovorima. Model može analizirati tekst, audio i video u realnom vremenu, ali novi glasovni režim će ostati dostupan samo za plaćene pretplatnike.

Ova situacija je podstakla diskusiju o etici u korišćenju AI glasova i njihovom potencijalu da oponašaju stvarne osobe bez njihovog pristanka, kao i o rodnim stereotipima ugrađenim u tehnologije glasovnih asistenata. Kritičari ističu da su tehnološke kompanije dugo koristile glasove koji odgovaraju određenim rodnim normama, što može imati negativne posledice.

Odluka OpenAI-a da pauzira korišćenje Ski glasa odražava potrebu za pažljivim razmatranjem etičkih pitanja u razvoju i implementaciji AI tehnologija. Dok kompanija nastoji da unapredi mogućnosti svojih proizvoda, važno je da ostane transparentna i odgovorna u vezi sa načinom na koji bira i koristi glasove za svoje sisteme.